Fabriek met werk voor 275 man in Eemshaven komt alsnog in zicht

12 jan 2022Nieuws

Kink in de kabel door stikstofcrisis lijkt gladgestreken

Na ruim vier jaar is alsnog de kogel door de kerk: het Twentse staalbedrijf Van Merksteijn mag een fabriek bouwen in de Eemshaven, met werk voor 275 man.

Dat werd woensdag duidelijk op vragen van Statenlid Leendert van der Laan (Partij voor het Noorden) in een bijpraatsessie voor Provinciale Staten over de stikstofcrisis. Het was precies die crisis die in 2019 een streep dreigde te halen door het plan van Van Merksteijn om in de Eemshaven walsdraad uit metaalschroot te produceren.

Stikstofuitspraak Raad van State dreigde fabriek te torpederen

Eind 2017 maakte het staalbedrijf in Almelo bekend 250 tot 300 miljoen euro te investeren in een nieuwe hightechfabriek bij de Groningse zeehaven. Twee jaar later kwam er echter een kink in de kabel door een opzienbarende uitspraak van de Raad van State.

Volgens ‘s lands hoogste bestuursrechter voldeed de manier waarop in Nederland vergunningen worden verleend voor activiteiten die leiden tot extra stikstofuitstoot niet aan de juridische eisen. Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) dat het rijk daarvoor hanteert, biedt volgens de Raad van State geen deugdelijke grondslag.

Twents staalbedrijf stond op punt fabriek te schrappen

Dat vonnis zette door heel Nederland de bouw van fabrieken, nieuwe woonwijken, wegen en ook uitbreiding van de veehouderij op losse schroeven. Zowel de regering als regionale overheden moesten overal in het land plannen en vergunningen opnieuw tegen het licht houden.

Ook Van Merksteijn belandde in de wachtkamer en stond op het punt de plannen in de Eemshaven helemaal af te blazen. Vorig jaar gaf het Twentse bedrijf echter in Dagblad van het Noorden aan het dossier te hebben heropend. Afgelopen najaar ging de vergunningsaanvraag in de herkansing.

‘Geen nieuwe bezwaren RvS: vergunning nu onherroepelijk’

Van Merksteijn heeft een oplossing gevonden door stikstofrechten over te nemen van een bedrijf in Friesland, stelde een provincieambtenaar woensdag op vragen van Statenlid Van der Laan naar de stand van zaken. Op de vergunning die de provincie heeft verleend, zijn binnen de wettelijke inspraaktermijn geen nieuwe bezwaren ingediend. Daarmee is de vergunning volgens de ambtenaar nu onherroepelijk geworden.

De Partij voor het Noorden reageert opgetogen op dit nieuws. ,,Dit is een enorme plus voor de Eemshaven’’, zegt Van der Laan. De komst van een hightech-recyclingfabriek als die van Van Merksteijn past volgens hem in de Groningse ambities om de Eemshaven op te stoten tot een centrum van groene energie en dito bedrijvigheid.

Start bouw nog onduidelijk: Van Merksteijn niet bereikbaar voor reactie

Wanneer het Twentse bedrijf nu alsnog kan beginnen met de bouw is niet duidelijk. Van Merksteijn was woensdagmiddag niet bereikbaar voor een reactie. Het bedrijf heeft voor de fabriek 28 hectare grond in het havengebied aangekocht, achter de Vattenfall-energiecentrale.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer