Gasunie en Nouryon willen groene waterstof maken voor BioMCN

27 feb 2019Nieuws

Gasunie en Nouryon (voorheen AkzoNobel) willen in Delfzijl groene waterstof gaan produceren waarmee BioMCN duurzame methanol uit CO2 wil gaan maken.

 

Beide bedrijven onderzoeken of het haalbaar is daartoe in de havenstad een waterelektrolysefabriek met een vermogen van 20 megawatt te bouwen. Ze besluiten nog dit jaar of ze de investering doen of niet.

Biobrandstoffen

BioMCN gaat met de waterstof en CO2 uit andere processen duurzame methanol maken. Dat is een grondstof voor biobrandstoffen (voor onder meer auto’s) en de chemische industrie. In vergelijking met methanol uit fossiele brandstoffen levert dit een CO2-reductie op van 27.000 ton per jaar.

Søren Jacobsen, managing director bij BioMCN: „Dankzij de levering van groene waterstof kunnen we aardgas als grondstof vervangen en CO2-emissies recyclen om nieuwe grondstoffen en brandstoffen te produceren. Hiermee maken we van CO2-emissies effectief een besparing en dragen we bij aan de reductiedoelstelling van Nederland.”

Serieus alternatief

Volgens directievoorzitter Knut Schwalenberg van Nouryon Nederland laat het plan zien dat groene waterstof een serieus alternatief is voor fossiele grondstoffen. Het project maakt nieuwe vormen van groene chemie mogelijk, zegt hij. „Deze samenwerking ondersteunt lange-termijngroei in deze markt.”

Gasunie zet in op een belangrijke rol van groene waterstof als schone brandstof en als grondstof voor de chemie. „We zullen in de toekomst verschillende energiedragers, zoals waterstof en groen gas, in toenemende mate door onze pijpleidingen transporteren”, aldus Gerard van Pijkeren, managing director bij Gasunie New Energy.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie