Gasunie en Nouryon willen groene waterstof maken voor BioMCN

27 feb 2019Nieuws

Gasunie en Nouryon (voorheen AkzoNobel) willen in Delfzijl groene waterstof gaan produceren waarmee BioMCN duurzame methanol uit CO2 wil gaan maken.

 

Beide bedrijven onderzoeken of het haalbaar is daartoe in de havenstad een waterelektrolysefabriek met een vermogen van 20 megawatt te bouwen. Ze besluiten nog dit jaar of ze de investering doen of niet.

Biobrandstoffen

BioMCN gaat met de waterstof en CO2 uit andere processen duurzame methanol maken. Dat is een grondstof voor biobrandstoffen (voor onder meer auto’s) en de chemische industrie. In vergelijking met methanol uit fossiele brandstoffen levert dit een CO2-reductie op van 27.000 ton per jaar.

Søren Jacobsen, managing director bij BioMCN: „Dankzij de levering van groene waterstof kunnen we aardgas als grondstof vervangen en CO2-emissies recyclen om nieuwe grondstoffen en brandstoffen te produceren. Hiermee maken we van CO2-emissies effectief een besparing en dragen we bij aan de reductiedoelstelling van Nederland.”

Serieus alternatief

Volgens directievoorzitter Knut Schwalenberg van Nouryon Nederland laat het plan zien dat groene waterstof een serieus alternatief is voor fossiele grondstoffen. Het project maakt nieuwe vormen van groene chemie mogelijk, zegt hij. „Deze samenwerking ondersteunt lange-termijngroei in deze markt.”

Gasunie zet in op een belangrijke rol van groene waterstof als schone brandstof en als grondstof voor de chemie. „We zullen in de toekomst verschillende energiedragers, zoals waterstof en groen gas, in toenemende mate door onze pijpleidingen transporteren”, aldus Gerard van Pijkeren, managing director bij Gasunie New Energy.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer