Groot batterijproject gaat in de Eemshaven zorgen voor opslag van stroom van windmolens

7 feb 2024Nieuws

De Duitse energiereus RWE is in de Eemshaven begonnen met de bouw van zijn eerste grootschalige batterijproject in Nederland.

De opslag moet eraan bijdragen dat de elektriciteit van het windpark OranjeWind dat RWE voor de Hollandse kust bouwt, optimaal kan worden benut.

Als de windmolens meer elektriciteit produceren dan er vraag is, dan kan de overproductie in de batterijopslag worden opgeslagen. Is de vraag groter dan het aanbod, dan kan de ‘voorraad’-elektriciteit in de batterijopslag worden aangesproken.

3000 vierkante meter

Zo ontstaat ‘regelbaar vermogen’ dat nodig is om de pieken en dalen in de productie van zon- en windenergie op te vangen. De batterijopslag verrijst op een terrein van 3000 vierkante meter bij de kolen- en biomassacentrale van RWE in de Eemshaven.

Er worden 110 lithium-ion batterijrekken geïnstalleerd met een gezamenlijk vermogen van 35 megawatt en een opslagcapaciteit van 41 megawattuur. ,,Daarmee kan de batterij denkbeeldig gedurende een uur de rol van een elektriciteitscentrale overnemen”, aldus RWE. De geleverde stroom is dan voldoende om 800 elektrische auto’s op te laden. De batterij gaat volgend jaar in bedrijf.

Waterstoffabriek

RWE werd in 2022 de bouw en exploitatie van OranjeWind gegund. Het energieconcern kreeg van het Rijk opdracht het onregelmatig producerende windpark met andere projecten inpasbaar te maken in het elektriciteitssysteem. Daartoe gaat RWE ook in de Eemshaven naast de batterijopslag een waterstoffabriek bouwen.

Bron: DvhN.nl John Geijp

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer