Groot batterijproject gaat in de Eemshaven zorgen voor opslag van stroom van windmolens

7 feb 2024Nieuws

De Duitse energiereus RWE is in de Eemshaven begonnen met de bouw van zijn eerste grootschalige batterijproject in Nederland.

De opslag moet eraan bijdragen dat de elektriciteit van het windpark OranjeWind dat RWE voor de Hollandse kust bouwt, optimaal kan worden benut.

Als de windmolens meer elektriciteit produceren dan er vraag is, dan kan de overproductie in de batterijopslag worden opgeslagen. Is de vraag groter dan het aanbod, dan kan de ‘voorraad’-elektriciteit in de batterijopslag worden aangesproken.

3000 vierkante meter

Zo ontstaat ‘regelbaar vermogen’ dat nodig is om de pieken en dalen in de productie van zon- en windenergie op te vangen. De batterijopslag verrijst op een terrein van 3000 vierkante meter bij de kolen- en biomassacentrale van RWE in de Eemshaven.

Er worden 110 lithium-ion batterijrekken geïnstalleerd met een gezamenlijk vermogen van 35 megawatt en een opslagcapaciteit van 41 megawattuur. ,,Daarmee kan de batterij denkbeeldig gedurende een uur de rol van een elektriciteitscentrale overnemen”, aldus RWE. De geleverde stroom is dan voldoende om 800 elektrische auto’s op te laden. De batterij gaat volgend jaar in bedrijf.

Waterstoffabriek

RWE werd in 2022 de bouw en exploitatie van OranjeWind gegund. Het energieconcern kreeg van het Rijk opdracht het onregelmatig producerende windpark met andere projecten inpasbaar te maken in het elektriciteitssysteem. Daartoe gaat RWE ook in de Eemshaven naast de batterijopslag een waterstoffabriek bouwen.

Bron: DvhN.nl John Geijp

Meer nieuws in deze categorie

Tall Ship Guayas uit Ecuador komt  naar DelfSail 2024!

Tall Ship Guayas uit Ecuador komt naar DelfSail 2024!

DelfSail heeft opnieuw een aantal bijzondere tall ships weten vast te leggen. Daaronder Guayas uit Ecuador. Met haar gigantische vlag trekt het schip alle aandacht naar zich toe, in de felle nationale kleuren van Ecuador en met haar de bemanning op de ra’s. Volgens...

Lees meer