Meyer Werft terug in de Eemshaven

25 okt 2016Nieuws

Het afbouwen van de cruiseschepen van de Meyer Werft gebeurt de komende 3 jaar weer in de Eemshaven.

In het voorjaar komt de Norwegian Joy.

De scheepsbouwer uit Papenburg heeft hierover afspraken met Wagenborg Agency.

Sinds 2010 was  het voor de Meyer Werft vaste prik om de schepen af te laten bouwen in Bremerhaven. De Eemshaven diende alleen nog als tussenstop. In de Noord-Groningse haven werd bijvoorbeeld brandstof getankt. Daarna werden op volle zee nog  tests uitgevoerd om daarna koers te zetten naar Bremerhaven.

Voor de Eemshaven, en met name voor Wagenborg, is het interessant cruiseschepen van Meyer te ontvangen. De scheepsbouwer moet een deel van de kade huren en maakt gebruik van talloze faciliteiten in de haven. ‘We moeten veel spullen aan boord brengen, zoals bestek, kleedjes, kunstwerken en ander materiaal’, legt Peter Hackmann van de Meyer Werft uit. Voor de opslag van deze materialen hebben we alleen al ongeveer 120 zeecontainers nodig.:

Tijdens het afbouwen van het schip verblijven ongeveer tweeduizend mensen aan boord. Deze personen moeten dagelijks eten en daarvoor is dus vers voedsel nodig. Het personeel heeft verder een verzetje nodig en het plezier werd met name in de stad Groningen gevonden. Voor het vervoer werd gebruikgemaakt van lokale vervoersbedrijven. Hoeveel schepen de komende jaren in de Eemshaven worden afgebouwd is nog niet helemaal duidelijk. Jaarlijks levert Meyer twee schepen, met uitzondering van 2019 waarin drie worden gemaakt, waaronder een kleiner schip. De kans bestaat dat voor het kleinere schip Emden als haven wordt gekozen.

 

Groningen Seaports is blij met de terugkeer van Meyer. ‘Zo’n cruiseschip levert economische spin-off voor de regio’, weet Marie-Lou Grégoire . ‘ Het zijn voor ons als havenbedrijf de krenten in de pap.’

 

 

Bron: Dagblad van het Noorden

Meer nieuws in deze categorie