Nieuwe innovatieve fabriek van 170 miljoen euro in Delfzijl?

10 dec 2022Nieuws

Engels bedrijf wil brandstof uit autobanden maken

Over de komst van de fabriek naar Delfzijl wordt al enkele jaren gesproken. Op bedrijventerrein Oosterhorn-Zuid wil Circtec nu 20 hectare afnemen met een waarde van 14,6 miljoen euro. Het gaat daarbij om een erfpachtconstructie met een optie tot koop. Een reden voor Circtec om voor Delfzijl te kiezen is de mogelijkheid de grond te kunnen kopen.

Getest in Polen

Door verhitting tot zeer hoge temperaturen (pyrolyse) wil Circtec oude autobanden omzetten in biobrandstoffen en circulaire chemicaliën. Het bedrijf heeft de technologie uitgebreid getest in een proeffabriek in Polen, meldt onlineplatform Petrochem. Die fabriek is inmiddels opgeschaald naar een fabriek die per jaar 20.000 ton bandenafval kan verwerken.

De fabriek in Delfzijl wordt groter. Daar moet per jaar zo’n 200.000 ton bandenafval verwerkt worden. Op de eigen website zegt Circtec de modernste technieken te gebruiken tijdens de pyrolyse.

Honderd banen in fabriek

Gassen die ontstaan tijdens het proces worden in de fabriek gebruikt voor de stroomvoorziening. Ook de restwarmte wordt in de fabriek zelf gebruikt. Volgens Circtec leidt de technologie die het bedrijf toepast niet alleen tot een fikse CO2-besparing op de eigen uitstoot. Door gebruik te maken van vrijkomende energie van bedrijven in de nabije omgeving kan Circtec, zo stelt het bedrijf, ook de CO2 uitstoot van andere bedrijven reduceren.

Naar verwachting levert de komst van Circtec zo’n honderd banen op. De komst van het Engelse bedrijf staat komende week op de agenda van de aandeelhoudersvergadering van Groningen Seaports.

Groene havens

Volgens het havenbedrijf past de komst van Circtec binnen het streven naar vergroening. ‘We richten ons op het aantrekken van bedrijven die actief zijn in de circulaire industrie. De activiteiten van Circtec passen uitstekend in die ambitie.’

De banden voor de nieuwe fabriek worden over het water naar Delfzijl gebracht. Daarvoor bouwt het bedrijf een overslagkade in de Oosterhornhaven.

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer