Lng-terminal in Eemshaven ontving al 10 tankers, nummer 11 is onderweg. ‘We draaien op vol vermogen’

10 dec 2022Nieuws

De begin september geopende lng-terminal in de Eemshaven draait op vol vermogen. Al tien lng-tankers hebben hun lading er gelost. Nummer elf meert begin volgend jaar af.

Daarmee levert de Eemshaven een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse energievoorziening. De terminal kan zo’n 8 miljard kuub lng per jaar verwerken. Dat is ongeveer evenveel als het complete verbruik van de Nederlandse huishoudens in een jaar.

,,Het loopt allemaal volgens plan. We hebben net een aantal werkzaamheden afgerond, waardoor er even een dipje zat in de inname van vloeibaar aardgas. Vanaf volgend jaar draaien we weer op volle kracht’’, zegt Gasunie-woordvoerder Marie-Lou Gregoire.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat er van juli tot en oktober 15 procent meer aardgas in ons land is ingevoerd. Een groot deel daarvan is vloeibaar aardgas. Dat gas komt vooral uit de VS (52 procent) en Rusland (16 procent).

Gasverbruik 17 procent gedaald

In diezelfde periode is het gebruik van gas in ons land met 17 procent gedaald. Nederland haalt daarmee ruimschoots de vrijwillige afspraak die in de EU is gemaakt om het gasverbruik met 15 procent te verminderen. Vooral in de industrie ging vraag onder invloed van de hogere prijs fors omlaag. Met name bedrijven in de aardolie- en de chemische industrie verbruikten veel minder aardgas.

De drijvende lng-fabriek in de Eemshaven bestaat uit twee schepen die in september arriveerden. Ze zijn bedoeld om vloeibaar gas in te nemen en om te zetten in regulier gas, dat vervolgens in het Nederlandse gasnetwerk wordt gepompt. Het door de Gasunie gecharterde reuzenplatform Golar Igloo meet 293 meter, terwijl de eveneens gehuurde Eemshaven LNG Antwerpen 120 meter lang is. Er zijn op de hele wereld maar vijftig van dit soort speciale schepen. De Gasunie huurt de beide vaartuigen elk voor vijf jaar.

Volledige capaciteit Eemshaven al verkocht

Vloeibaar gas wordt gekoeld tot min 162 graden, waardoor het volume afneemt en het makkelijk kan worden vervoerd in grote koeltanks aan boord van tankers. Vervolgens wordt het met behulp van warmte weer omgezet in gewoon aardgas.

De volledige capaciteit van de lng-fabrieksschepen in de Eemshaven is inmiddels al verkocht. Het meeste gas gaat naar Shell. Een ander deel, 3 miljard kuub, is voor het Tsjechische energiebedrijf CEZ. Het resterende deel gaat naar het Franse Engie. Nederland wordt door de invoer van lng uit onder meer de VS en het Midden-Oosten snel minder afhankelijk van het Russische Gazprom, dat tot nu toe jaarlijks 5 miljard kuub gas leverde.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer