Lng-terminal in Eemshaven ontving al 10 tankers, nummer 11 is onderweg. ‘We draaien op vol vermogen’

10 dec 2022Nieuws

De begin september geopende lng-terminal in de Eemshaven draait op vol vermogen. Al tien lng-tankers hebben hun lading er gelost. Nummer elf meert begin volgend jaar af.

Daarmee levert de Eemshaven een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse energievoorziening. De terminal kan zo’n 8 miljard kuub lng per jaar verwerken. Dat is ongeveer evenveel als het complete verbruik van de Nederlandse huishoudens in een jaar.

,,Het loopt allemaal volgens plan. We hebben net een aantal werkzaamheden afgerond, waardoor er even een dipje zat in de inname van vloeibaar aardgas. Vanaf volgend jaar draaien we weer op volle kracht’’, zegt Gasunie-woordvoerder Marie-Lou Gregoire.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat er van juli tot en oktober 15 procent meer aardgas in ons land is ingevoerd. Een groot deel daarvan is vloeibaar aardgas. Dat gas komt vooral uit de VS (52 procent) en Rusland (16 procent).

Gasverbruik 17 procent gedaald

In diezelfde periode is het gebruik van gas in ons land met 17 procent gedaald. Nederland haalt daarmee ruimschoots de vrijwillige afspraak die in de EU is gemaakt om het gasverbruik met 15 procent te verminderen. Vooral in de industrie ging vraag onder invloed van de hogere prijs fors omlaag. Met name bedrijven in de aardolie- en de chemische industrie verbruikten veel minder aardgas.

De drijvende lng-fabriek in de Eemshaven bestaat uit twee schepen die in september arriveerden. Ze zijn bedoeld om vloeibaar gas in te nemen en om te zetten in regulier gas, dat vervolgens in het Nederlandse gasnetwerk wordt gepompt. Het door de Gasunie gecharterde reuzenplatform Golar Igloo meet 293 meter, terwijl de eveneens gehuurde Eemshaven LNG Antwerpen 120 meter lang is. Er zijn op de hele wereld maar vijftig van dit soort speciale schepen. De Gasunie huurt de beide vaartuigen elk voor vijf jaar.

Volledige capaciteit Eemshaven al verkocht

Vloeibaar gas wordt gekoeld tot min 162 graden, waardoor het volume afneemt en het makkelijk kan worden vervoerd in grote koeltanks aan boord van tankers. Vervolgens wordt het met behulp van warmte weer omgezet in gewoon aardgas.

De volledige capaciteit van de lng-fabrieksschepen in de Eemshaven is inmiddels al verkocht. Het meeste gas gaat naar Shell. Een ander deel, 3 miljard kuub, is voor het Tsjechische energiebedrijf CEZ. Het resterende deel gaat naar het Franse Engie. Nederland wordt door de invoer van lng uit onder meer de VS en het Midden-Oosten snel minder afhankelijk van het Russische Gazprom, dat tot nu toe jaarlijks 5 miljard kuub gas leverde.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer