Nieuwe staalrecyclingsfabriek in Delfzijl goed voor 68 arbeidsplaatsen

13 jul 2018Nieuws

Purified Metal Company (PMC) gaat een staalrecyclingsfabriek bouwen in Delfzijl die ongeveer 68 directe arbeidsplaatsen oplevert. De fabriek gaat op jaarbasis tot 150.000 ton verontreinigd staalschroot verwerken tot nieuwe grondstof. De komst van de fabriek wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van in totaal 7,5 miljoen euro, vanuit de Regionale Investeringssteun Groningen 2017 (RIG). Daarnaast investeren provincie, NOM, Groningen Seaports en het GROEIfonds van de Economic Board Groningen in het bedrijf.

Recycling

PMC heeft een wereldwijd nieuw en gepatenteerd proces ontwikkeld waarmee het verontreinigd staal kan recyclen tot hoogwaardige grondstoffen voor de staal- en gieterijindustrie. Deze methode is niet alleen veiliger voor mens en milieu, maar zorgt er ook voor dat verontreinigd staal op een veilige manier verwerkt wordt en een nieuwe bestemming krijgt. Met de bouw van de fabriek in Delfzijl zet PMC dit recycleproces letterlijk en figuurlijk in werking.

Opleidingen

PMC gaat samenwerken met regionale kennisinstellingen zoals Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool voor de opleiding van operators en het bieden van stageplekken. De verwachting is dat de fabriek in 2020 operationeel is.

Impuls werkgelegenheid

Gedeputeerde Patrick Brouns: "Deze ontwikkeling past in de ontwikkeling van het nationaal klimaatakkoord, waarvan de hoofdlijnen afgelopen dinsdag zijn gepresenteerd aan minister Wiebes en is een goed en concreet voorbeeld van wat we bedoelen met circulaire economie. Daarnaast zorgt deze investering voor een flinke impuls voor de werkgelegenheid in het Delfzijlse havengebied."

RIG en Groeifonds

De RIG is bedoeld om het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid voor industriële bedrijven in de Eemsdelta en op de Campus Groningen te stimuleren. Het ministerie van Economische Zaken, de Economic Board Groningen (EBG) en de provincie hebben hiervoor in totaal 40 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het Groninger Economisch Investeringsfonds (GROEIfonds), een initiatief van de Economic Board Groningen, moet de economie in het aardbevingsgebied een impuls geven. Het GROEIfonds heeft nog dertig miljoen euro beschikbaar voor de financiering van plannen van ondernemers in negen Noord-Groninger gemeenten.

 

Bron: www.eemsdelta.nl

Meer nieuws in deze categorie