Nieuwste cruiseschip Meyer Werft ‘Carnival Jubilee’ onderweg naar de Eemshaven

30 okt 2023Nieuws

Maandag 30 oktober zal het nieuwste cruiseschip van de Meyer Werft in Papenburg naar Nederland worden overgebracht via de Eems. De werf staat onder druk om het schip op tijd af te krijgen voor de eerste cruise die al staat gepland voor het eind van het jaar.

Carnival Cruises heeft voorheen enkele reizen geannuleerd. Echter, het schip moet nu op 4 december worden overgedragen, aangezien de eerste cruise gepland is vlak voor kerst en al volledig is volgeboekt. Er is absoluut geen ruimte voor vertraging.

Het schip, de “Carnival Jubilee”, is het eerste schip van de Amerikaanse rederij “Carnival Cruise Line” dat in Duitsland wordt gebouwd. Vanmorgen is het schip met 20 dekken de doksluis bij de werf verlaten en vervolgt zijn weg nu via de Eems. De verwachting is dat het cruiseschip dinsdagochtend zal aankomen in de Eemshaven, waar verdere afwerking zal plaatsvinden.

Geschat tijdschema voor de overtocht via de Eems van de “Carnival Jubilee”:
31 oktober, rond 1.30 uur: Passeren van het Emssperrwerk
31 oktober, rond 3.15 uur: Passeren van Emden

De werfchef, Bernard Meyer, benadrukte vooraf het belang van een tijdige oplevering van het schip. Dit is nog nooit zo belangrijk geweest als bij de “Carnival Jubilee”, aldus Meyer in het werknemersblad. “Het is de sleutel om het vertrouwen van onze klanten in ons te herstellen en daardoor vervolgopdrachten te krijgen.” De oplevering is ook cruciaal voor de financiële situatie van de bedrijvengroep.

De Meyer Werft heeft nog vier andere opdrachten lopen tot eind 2025. Volgens het bedrijf is het al maanden in gesprek met mogelijke nieuwe opdrachtgevers, maar tot dusver zonder succes. Bovendien zijn er andere problemen: onderdelen ontbreken herhaaldelijk, bijvoorbeeld voor de verdere interieurinrichting die de komende weken zal plaatsvinden.

De “Carnival Jubilee” moest volledig opnieuw worden ontworpen. Het nieuwe cruiseschip van de Meyer Werft was oorspronkelijk bedoeld voor de Duitse Aida-rederij. In maart 2021 werd de opdracht echter opnieuw toegekend aan de werf in Papenburg vanwege de moeilijke situatie op de Duitse cruise-markt als gevolg van de pandemie. Het concern moest het interieur van het schip opnieuw ontwerpen. De twee identieke zusterschepen, de “Mardi Gras” en de “Carnival Celebration”, werden onlangs afgeleverd op de Meyer-werf in het Finse Turku.

De 345 meter lange “Carnival Jubilee”, die op vloeibaar aardgas (LNG) zal worden aangedreven, biedt plaats aan meer dan 5.000 passagiers en zal naar verwachting eind dit jaar vanuit Texas aan haar eerste cruise beginnen.

 

Bron: Eemskrant.nl

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer