Oude autobanden worden in Delfzijl brandstof voor schepen. Nieuwe fabriek Circtec is uitverkocht voor ze begint

5 mei 2024Nieuws

Het Britse Circtec dat in Delfzijl autobanden wil recyclen heeft een miljoenencontact getekend met British Petroleum (BP). Circtec Delfzijl is daarmee feitelijk uitverkocht een jaar voordat de fabriek draait.

Na een lang vergunningraject is Circtec eerder dit jaar begonnen met de bouwactiviteiten in Delfzijl, het bedrijf heeft een kavel van 21 hectare tot zijn beschikking.

Autobanden worden brandstof, gassen en carbon black

In Delfzijl gaat Circtec via pyrolyse (verhitting op hoge temperatuur) autobanden verwerken. Dat levert uiteindelijk drie producten op: gassen, brandstof en carbon black dat uit de band wordt teruggewonnen.

De gassen gebruikt Circtec zelf in de fabriek. Met Birla Carbon in de VS maakte Circtec eerder al afspraken over de afname van carbon black (ook wel zwartsel). Het carbon black wordt vervolgens weer ingezet voor de productie van autobanden.

De nieuwe fabriek van Circtec.

Banden uit heel Europa

Met BP heeft de nieuwe fabriek in Delfzijl nu een contract over de afname van 60.000 ton hernieuwbare brandstof voor schepen en 15.000 petrochemische grondstof voor nafta. De brandstof voor schepen helpt de zeevaart te vergroenen, stelt Circtec.

Robert Harper, oprichter en ceo van Circtec zegt dat de fabriek in Delfzijl 200.000 ton afvalbanden gaat verwerken. ,,Die banden komen uit Nederland, maar omdat onze fabriek veel meer afvalbanden kan verwerken dan er in Nederland zijn, richten we ons op banden uit heel Europa.’’

De bouw van de fabriek vergt een investering van 285 miljoen euro, onder andere BP investeert in de fabriek, 12,5 miljoen. Harper zegt deze maand meer bekend te maken over de financiering. Naar verwachting levert Circtec in Delfzijl werk op voor 100 tot 150 mensen.

Banden nu veelal verbrand

Autobanden worden nu vaak verbrand, veelal in landen als Turkijke, Marokko en India. Door de pyrolyse in Delfzijl verwacht Harper een besparing aan CO2-uitstoot te halen die gelijk is aan 3 tot 5 procent van de totale uitstoot door de chemische industrie in Nederland.

Circtec heeft op dit moment fabrieken in Polen en Duitsland. Die zijn een stuk kleiner dan de fabriek die in Delfzijl verrijst. Het Britse bedrijf wil na Delfzijl soortgelijke fabrieken bouwen in de VS en Azië.

De fabriek in Delfzijl wordt in twee fases gebouwd. De eerste fase kost 100 miljoen.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

DelfSail ontbijtbijeenkomst 13 juni 2024

DelfSail ontbijtbijeenkomst 13 juni 2024

Op donderdag 13 juni  om 08.00 uur vertrekt de Regina Andrea vanaf de drijvende steiger in Delfzijl voor een vaartocht met een aantal doelen: - netwerken met leden (ook van andere lokale businessclubs) - geld inzamelen voor de commissie Social Affairs (vrijwillige...

Lees meer
Subsidie voor Eemshydrogen

Subsidie voor Eemshydrogen

Marinus Tabak, COO EWE, postte zojuist het volgende bericht: Met grote trots kunnen we vandaag het nieuws delen dat wij als RWE subsidie toegekend hebben gekregen voor ons 50MW groene waterstofproject, Eemhydrogen, in de Eemshaven. Dit geweldige nieuws markeert een...

Lees meer

Subsidie voor EWE-project Eemhydrogen

Marinus Tabak, COO RWE Generation, postte zojuist het volgende op LinkedIn: Met grote trots kunnen we vandaag het nieuws delen dat wij als RWE subsidie toegekend hebben gekregen voor ons 50MW groene waterstofproject, Eemhydrogen, in de Eemshaven. Dit geweldige nieuws...

Lees meer