Proef met raffinaderij op houtsnippers

9 feb 2017Nieuws

Delfzijl krijgt een proeflocatie voor een bioraffinaderij op het Chemie Park. Vijf partijen onderzoeken samen de mogelijkheden voor zo'n groene raffinaderij. De bioraffinaderij moet draaien op houtsnippers. Ze beginnen nu dus met een proef.

Kosten onbekend
Chemieconcern AkzoNobel, chemisch technologiebedrijf Avantium en energieconcern RWE/Essent, Chemport Europe en Staatsbeheer zeggen niet hoeveel de investering moet gaan kosten. Maar volgens het FD gaat het om 100 miljoen euro.

Suiker wordt verf
In de raffinaderij worden zuivere suikers gemaakt uit houtsnippers. Die suikers worden gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld verf en lak, als vervanging van fossiele grondstoffen.

Snel uitbreiden
De vijf partners denken dat Delfzijl technische en logistieke voordelen biedt, waardoor ze een goede concurrentiepositie kunnen vinden. De testraffinaderij wordt zo gebouwd dat na de test snel kan worden uitgebreid.

Lees ook: Eemshaven en Delfzijl krijgen de chemie van de toekomst

 
Bron: RTVNoord.nl

Meer nieuws in deze categorie

Evenement ‘Vaart maken met internationalisering’

Evenement ‘Vaart maken met internationalisering’

Graag nodigen we jou uit om op maandag 27 juni op een unieke locatie in de Eemshaven deel te nemen aan ons evenement ‘Vaart maken met internationalisering’. Op de net geopende Romantika van Holland Norway Lines nemen we jou een middag mee in de wereld van...

Lees meer