Proef met raffinaderij op houtsnippers

9 feb 2017Nieuws

Delfzijl krijgt een proeflocatie voor een bioraffinaderij op het Chemie Park. Vijf partijen onderzoeken samen de mogelijkheden voor zo'n groene raffinaderij. De bioraffinaderij moet draaien op houtsnippers. Ze beginnen nu dus met een proef.

Kosten onbekend
Chemieconcern AkzoNobel, chemisch technologiebedrijf Avantium en energieconcern RWE/Essent, Chemport Europe en Staatsbeheer zeggen niet hoeveel de investering moet gaan kosten. Maar volgens het FD gaat het om 100 miljoen euro.

Suiker wordt verf
In de raffinaderij worden zuivere suikers gemaakt uit houtsnippers. Die suikers worden gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld verf en lak, als vervanging van fossiele grondstoffen.

Snel uitbreiden
De vijf partners denken dat Delfzijl technische en logistieke voordelen biedt, waardoor ze een goede concurrentiepositie kunnen vinden. De testraffinaderij wordt zo gebouwd dat na de test snel kan worden uitgebreid.

Lees ook: Eemshaven en Delfzijl krijgen de chemie van de toekomst

 
Bron: RTVNoord.nl

Meer nieuws in deze categorie

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

We willen graag een belangrijke update met jullie delen. Na een periode van uitdagingen is Purified Metal Company recentelijk overgenomen door vier Noordelijke ondernemers, met ervaring in verschillende sectoren zoals asbestsanering, vastgoed en machinebouw en die...

Lees meer