Veerdienst naar Kristiansand is een blijvertje in de Eemshaven

5 okt 2022Nieuws

Miljoenen voor nieuwe terminal én uitbreiding met vrachtlijn

Holland Norway Line is een blijvertje in de Eemshaven. De veerverbinding naar het Noorse Kristiansand steekt miljoenen in een nieuwe permanente terminal en begint bovendien een vrachtdienst naast de huidige passagierslijn.

De Holland Norway Line vaart sinds april drie keer per week heen en weer naar Noorwegen. Met gemiddeld 900 passagiers is de lijn een commercieel succes. Al in mei passeerde het bedrijf de grens van 100.000 boekingen. De veerlijn draait zo goed dat HNL binnen afzienbare termijn ook een vrachtlijn opent met een kleiner schip.

Tijdelijke plek niet langer beschikbaar: nieuw miljoenencontract voor vijftig jaar voor blijvende locatie

Tot dusver vaart het HNL-passagiersveer MS Romantika af en aan vanaf een tijdelijke terminal in de Beatrixhaven, in het westelijk deel van het Eemshavengebied. Die plek, aan de zogeheten zware ladingkade, is echter vanaf oktober weer nodig voor andere overslagactiviteiten.

HNL heeft daarom voor de komende vijftig jaar een nieuw erfpachtcontract gesloten. Het bedrijf betaalt havenbeheerder Groningen Seaports bijna 5,4 miljoen euro voor een terrein van 4 hectare, dubbel zo groot als de naastgelegen huidige plek aan de Beatrixhaven. Zodra de nieuwbouw klaar is, verhuist de veerdienst al zijn activiteiten vanaf de tijdelijke locatie.

Veerdienst groeit als kool: inmiddels ruim tweehonderd werknemers in Eemshaven

Daarmee neemt HNL wel een risico want de nieuwe terminal en afmeerplek zijn zeker niet vóór 1 oktober klaar. Het bedrijf zoekt daarom samen met Groningen Seaports naar een alternatieve locatie. Het havenbedrijf kan echter niet garanderen dat er tijdig een uitwijkplaats wordt gevonden. In dat geval zal HNL afvaarten moeten schrappen.

Hoeveel HNL precies investeert in de nieuwbouw in de Eemshaven is niet bekend gemaakt. Het bedrijf groeit als kool in de Eemshaven. Van 45 man bij de start is het aantal werknemers inmiddels tot over de tweehonderd gestegen. Het veerbedrijf zorgt bovendien voor extra bedrijvigheid in de haven, en daarmee ook extra inkomsten voor Groninger Seaports.

Het Groninger havenbedrijf heeft al goedkeuring voor het erfpachtcontract van zijn raad van commissarissen. De aandeelhouders in het havenbedrijf, de provincie Groningen en de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland, geven naar verwachting groen licht in de bestuursvergadering van 14 oktober.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer