Vergunning voor groene waterstoffabriek in de Eemshaven, wel kleiner dan gehoopt

31 dec 2021Nieuws

De provincie geeft energiebedrijf RWE toestemming om in de Eemshaven een waterstoffabriek te bouwen. Het gaat om zogeheten groene waterstof.
De daarvoor benodigde elektriciteit komt van het eigen windmolenpark in de Eemshaven.
Met een verbruik van 50 megawatt moet het de tot dusver grootste fabriek van groene waterstof in Nederland worden. De verlening van de omgevingsvergunning door de provincie past in het streven om het noorden, en specifiek de Eemshaven, een Europese hotspot te maken voor de productie van waterstof.

Eigen windmolens

Vooral de groene variant van het gas is interessant, want het parallelle streven is om de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk te verminderen.
Nu wordt waterstof, dat veel industriële toepassingen heeft, vooral gemaakt uit aardgas. Groene waterstof wordt gemaakt in zogeheten ‘elektrolysers’, waar water wordt gesplitst in waterstof en zuurstof. Die elektriciteit moet dan wel van een groene bron komen. RWE gebruikt daarvoor het eigen windmolenpark in de Eemshaven.

Minder dan gehoopt

De 50 megawatt die voor de groene waterstoffabriek wordt gereserveerd, is wel minder dan gehoopt. De haalbaarheidsstudie naar een dubbel zo grote fabriek heeft blijkbaar (nog) geen bevredigend resultaat gehad. Er is dan ook veel elektriciteit nodig om via elektrolyse waterstof te maken. Dat maakt groene waterstof veel duurder dan waterstof uit aardgas.
Niettemin heeft RWE afnemers gevonden: BioMCN en Evonik. Beide bedrijven staan op het Chemiepark in Delfzijl. Maar als beide bedrijven goede sier willen maken met eigen groene producten, hebben ze ook groene waterstof nodig.

Bezwaarperiode

Tegen de omgevingsvergunning zijn volgens de provincie geen zienswijzen ingediend. De vergunning ligt nog wel zes weken ter inzage in het Provinciehuis en het gemeentehuis van Het Hogeland. Gedurende die tijd kan er alsnog een bezwaar worden ingediend.

Meer nieuws in deze categorie

Eerste drijvende LNG-terminal aangekomen in Eemshaven

Eerste drijvende LNG-terminal aangekomen in Eemshaven

Zondag 4 september is de Golar Igloo, de eerste FSRU (Floating Storage Regasification Unit) die wordt gebruikt voor Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal, aangekomen in de Eemshaven. Het schip voer met hoog water de Eemshaven binnen. De FSRU kan vloeibaar aardgas (LNG)...

Lees meer
Aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl legt productie stil

Aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl legt productie stil

Damco Aluminium Delfzijl (Aldel) legt per direct de productie stil vanwege de hoge gas- en stroomprijzen. Het bedrijf zit al langer in zwaar weer. Eerder op donderdagavond hadden vakbond FNV en de ondernemingsraad van het bedrijf nog hoop op scenario's die op korte...

Lees meer