Zoektocht locatie helihaven eindigt in Eemshaven

6 jan 2016Nieuws

De helikopterhaven voor windparken op zee komt in de Eemshaven. De provincie vindt dat bij nader inzien de meest geschikte locatie.

 

Logisch
Volgens gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) is de Eemshaven een logische plek. ,,Het is toch al een industriële omgeving.'' Eerder waren de polders ten noorden van Uithuizen en Uithuizermeeden en de Oostpolder in beeld. Dat stuitte vanwege de gevolgen voor mens en dier op bezwaren van boeren en natuur- en milieuorganisaties. Groningen Seaports bleef echter aandringen op de komst van een helihaven. Vooral namens bedrijven die windparken op zee willen onderhouden en een uitvalsbasis nodig hebben.

De helikopterhaven is naast de terminal van de Duitse rederij AG Ems gepland. ,,Van daaruit kan over de vaargeul naar de windparken worden gevlogen'', zegt Homan. Het gaat om ongeveer vijftien vluchten per dag. Toeristische en nachtelijke vluchten zijn niet toegestaan.

Natuurmonumenten is blij met het voorstel om de landingsplaats in de Eemshaven en niet naast de eeuwenoude eendenkooi bij Uithuizermeeden aan te leggen. In en rond de Wytsemakooi broeden tientallen vogelsoorten. De Waddenvereniging en de Natuur- en Milieufederatie Groningen zijn akkoord met de nieuwe locatie.

Informatie
Inmiddels hebben de omwonenden van de beoogde helihaven van Groningen Seaports een uitnodiging gehad voor een informatie-avond. Het gaat vooral om de inwoners van Oudeschip. De bedoeling is dat de gemeente Eemsmond de benodigde vergunningen aanvraagt bij het Rijk. Als die er zijn kan de nieuwe helihaven nog dit jaar in gebruik worden genomen. Homan is blij dat minister Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur en Milieu) niet is ingegaan op een verzoek vanuit de Tweede Kamer om het aantal helihavens te beperken. Daarmee zou de landingsplaats in de provincie Groningen ineens ter discussie komen te staan.

Homan: ,,Groningen is door het Rijk aangewezen als Energyport. Daar hoort een helikopterhaven bij. Dat lijkt me niet meer dan vanzelfsprekend.'' En dan is er nog de gestrande stroomwet in de Eerste Kamer. Dat zou oponthoud kunnen betekenen voor de aanleg van windparken. Volgens de gedeputeerde werkt minister Kamp om dat probleem te tackelen aan een tijdelijke ‘windwet'.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer