Materials Testing Veendam (MT Veendam) : Nieuw laboratorium voor destructief onderzoek

29 okt 2020Nieuws, Service

Materials Testing Veendam (MT Veendam) is een jong testlaboratorium dat is opgestart in 2018. Zoals de naam al doet vermoeden, is het gevestigd in het noorden van het land, maar klanten uit het hele land weten het bedrijf inmiddels te vinden. Sinds kort is het bedrijf aangesloten bij het businessplatform voor de regio Eemsdelta.

LMK, LK en andere beproevingen

Hans Vergunst, operations manager van MT Veendam, heeft een lange werkervaring in het destructief onderzoek. Hij vertelt over de diensten die zijn bedrijf kan bieden: “We zijn gespecialiseerd in destructieve beproevingen voor lasmethodekwalificaties (LMK) en lasserkwalificaties (LK). Ook op andere producten kunnen we destructieve beproevingen uitvoeren, bijvoorbeeld ter controle van de mechanische en/of chemische eigenschappen. De vereiste beproevingen worden uitgevoerd conform geldende ISO-normen en/of Amerikaanse normen (ASTM, AWS, ASME IX). MTVeendam voert momenteel destructieve beproevingen uit voor de verschillende sectoren, zoals scheepsvaart, offshore-industrie, apparatenbouw en constructie.”

Bundeling van opdrachten

Waarmee probeert het bedrijf zich te onderscheiden van andere laboratoria? “Onze kracht is dat we zoveel als mogelijk opdrachten bundelen, om ze voor controle en certificering aan te bieden aan een Notified Body, zoals ApplusRTD, BV, DNV, Lloyds en TÜV. Hierdoor kunnen wij kostenefficiënt werken. De doorlooptijd voor LMK’s en LK’s is maximaal vijf werkdagen.”

Moderne laboratoriumfaciliteiten

De destructieve beproevingen worden uitgevoerd in een nieuw en ruim opgezet laboratorium aan de Lloydsweg in Veendam. “Maar met mobiele apparatuur kunnen we ook ter plaatse macroscopisch onderzoek, spectraalanalyse (PMI/PAMI of OES) en hardheidsmetingen uitvoeren. MT Veendam werkt in een breed netwerk en we kunnen veel gerelateerde werkzaamheden in de regio uitzetten. Ook werken wij actief samen met verschillende partners, onder andere voor schadeanalyses. Zo kunnen we op onze vestiging onder andere gebruikmaken van een elektronenmicroscoop.”

Geaccrediteerd door RvA

Het binnen het bedrijf aanwezige kennisniveau is opgebouwd gedurende jarenlange werkervaring in soortgelijke laboratoria. Kort na de oprichting, in 2019, is MT Veendam door de Raad voor Accreditatie (RvA) geaccrediteerd als volwaardig ISO/IEC 17025: 2017 testlaboratorium (accreditatie L647). “Dit jaar hebben onze scope uitgebreid. Deze uitbreiding is middels een audit door de Raad van Accreditatie beoordeelt en akkoord bevonden, en is inmiddels gepubliceerd door de RvA. Met deze uitbreiding hopen we nog meer klanten te kunnen bedienen”, besluit Hans Vergunst.

Meer nieuws in deze categorie

Verslag golftoernooi 29 juni 2022

Verslag golftoernooi 29 juni 2022

Op woensdag 29 juni werd op het terrein van Golfclub Duurswold het jaarlijkse Eemsdelta Open Golftoernooi georganiseerd. Het was wederom een prachtige dag, vol met oude en nieuwe contacten en waarbij het weer ons wederom niet in de steek liet. De wedstrijd (gespeeld...

Lees meer
Welke (facilitaire) opleiding past bij mij?

Welke (facilitaire) opleiding past bij mij?

Als professional wil je in ontwikkeling blijven. Toch is het niet altijd makkelijk om de stap naar een opleiding écht te zetten. Een van de belemmeringen is de keuze van de juiste facilitaire opleiding. Een opleiding die goed past bij je werk, ervaring en interesses....

Lees meer
Evenement ‘Vaart maken met internationalisering’

Evenement ‘Vaart maken met internationalisering’

Graag nodigen we jou uit om op maandag 27 juni op een unieke locatie in de Eemshaven deel te nemen aan ons evenement ‘Vaart maken met internationalisering’. Op de net geopende Romantika van Holland Norway Lines nemen we jou een middag mee in de wereld van...

Lees meer