Materials Testing Veendam (MT Veendam) : Nieuw laboratorium voor destructief onderzoek

29 okt 2020Nieuws, Service

Materials Testing Veendam (MT Veendam) is een jong testlaboratorium dat is opgestart in 2018. Zoals de naam al doet vermoeden, is het gevestigd in het noorden van het land, maar klanten uit het hele land weten het bedrijf inmiddels te vinden. Sinds kort is het bedrijf aangesloten bij het businessplatform voor de regio Eemsdelta.

LMK, LK en andere beproevingen

Hans Vergunst, operations manager van MT Veendam, heeft een lange werkervaring in het destructief onderzoek. Hij vertelt over de diensten die zijn bedrijf kan bieden: “We zijn gespecialiseerd in destructieve beproevingen voor lasmethodekwalificaties (LMK) en lasserkwalificaties (LK). Ook op andere producten kunnen we destructieve beproevingen uitvoeren, bijvoorbeeld ter controle van de mechanische en/of chemische eigenschappen. De vereiste beproevingen worden uitgevoerd conform geldende ISO-normen en/of Amerikaanse normen (ASTM, AWS, ASME IX). MTVeendam voert momenteel destructieve beproevingen uit voor de verschillende sectoren, zoals scheepsvaart, offshore-industrie, apparatenbouw en constructie.”

Bundeling van opdrachten

Waarmee probeert het bedrijf zich te onderscheiden van andere laboratoria? “Onze kracht is dat we zoveel als mogelijk opdrachten bundelen, om ze voor controle en certificering aan te bieden aan een Notified Body, zoals ApplusRTD, BV, DNV, Lloyds en TÜV. Hierdoor kunnen wij kostenefficiënt werken. De doorlooptijd voor LMK’s en LK’s is maximaal vijf werkdagen.”

Moderne laboratoriumfaciliteiten

De destructieve beproevingen worden uitgevoerd in een nieuw en ruim opgezet laboratorium aan de Lloydsweg in Veendam. “Maar met mobiele apparatuur kunnen we ook ter plaatse macroscopisch onderzoek, spectraalanalyse (PMI/PAMI of OES) en hardheidsmetingen uitvoeren. MT Veendam werkt in een breed netwerk en we kunnen veel gerelateerde werkzaamheden in de regio uitzetten. Ook werken wij actief samen met verschillende partners, onder andere voor schadeanalyses. Zo kunnen we op onze vestiging onder andere gebruikmaken van een elektronenmicroscoop.”

Geaccrediteerd door RvA

Het binnen het bedrijf aanwezige kennisniveau is opgebouwd gedurende jarenlange werkervaring in soortgelijke laboratoria. Kort na de oprichting, in 2019, is MT Veendam door de Raad voor Accreditatie (RvA) geaccrediteerd als volwaardig ISO/IEC 17025: 2017 testlaboratorium (accreditatie L647). “Dit jaar hebben onze scope uitgebreid. Deze uitbreiding is middels een audit door de Raad van Accreditatie beoordeelt en akkoord bevonden, en is inmiddels gepubliceerd door de RvA. Met deze uitbreiding hopen we nog meer klanten te kunnen bedienen”, besluit Hans Vergunst.

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer