Eerste paal voor Avantium’s commerciële FDCA-fabriek in Delfzijl

21 apr 2022Uncategorized

Avantium N.V., een toonaangevend technologiebedrijf op het gebied van hernieuwbare chemie, vierde woensdag jl de eerste paalceremonie voor haar FDCA-vlaggenschipfabriek op de Chemie Park Delfzijl-locatie in Nederland. Deze eerste commerciële FDCA-fabriek ter wereld zal jaarlijks 5 kiloton FDCA (furaandicarbonzuur) produceren, de belangrijkste bouwsteen voor de 100% plantaardige, recycleerbare kunststof PEF (polyethyleenfuraanoaat).

De ceremonie van het eerste paalwerk betekent het begin van de bouw van de FDCA-vlaggenschipfabriek. Het is de bedoeling dat de bouw eind 2023 is voltooid, zodat de PEF vanaf 2024 op de markt kan komen. In de loop der jaren heeft PEF de interesse en de steun van vele partners gewekt – variërend van commerciële partners, overheden, engineering- en toeleveringspartners tot financiële en subsidiepartners. Met de steun van deze partners binnen de PEF-waardeketen is Avantium nu klaar om ’s werelds eerste commerciële FDCA-fabriek te bouwen en te exploiteren, die tegemoetkomt aan de groeiende wereldwijde vraag naar een reeks eindproducten.

Een van de eerste partners die de FDCA Flagship fabriek mede mogelijk heeft gemaakt, is de Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (BBI JU), die de FDCA-fabriek heeft gesteund met een “PEFerence”- Horizon 2020-subsidie. Virginia Puzzolo, hoofd van het programma BBI JU, zegt hierover: “De doelstelling van de Circular Bio-based Europe Joint Undertaking is de Europese industrieën groen en concurrerend te maken. Vandaag markeren we een duidelijk voorbeeld van deze Europese groene renaissance: de 25 miljoen euro van de CBE JU-financiering voor het PEFerence-project draagt bij aan de transformatie van het van oudsher gasrijke gebied rond Delfzijl tot een duurzamere en concurrerendere regio. Wij van CBE JU zijn verheugd een bijdrage te kunnen leveren aan het op de markt brengen van disruptieve circulaire technologieën zoals de productie van plantaardig FDCA in deze Flagship Plant.”

De nieuwe FDCA Flagship fabriek ligt in de buurt van Avantium’s demonstratiefabriek voor plantMEG™ (mono-ethyleenglycol) en haar pilot bioraffinaderij, waar glucose en lignine worden geproduceerd uit non-food biomassa. Noord-Nederland is bovendien een toplocatie voor groene chemie in Nederland, met de ambitie om in 2050 een volledig duurzame chemische industrie te hebben. Avantium past perfect in deze ambitie: de FDCA-fabriek ondersteunt de overgang naar een circulaire economie en helpt de chemische industrie om te schakelen van fossiele brandstoffen naar duurzame grondstoffen. De FDCA-fabriek zal zorgen voor meer innovatie in de regio. Bovendien zal Avantium ongeveer 50 hooggekwalificeerde banen creëren, waarvoor de werving al is gestart, en aanzienlijke indirecte werkgelegenheid bieden.

Avantium CEO Tom van Aken licht toe: “Avantium is er trots op de eerste onderneming ter wereld te zijn die een commerciële installatie bouwt voor de productie van FDCA, de belangrijkste bouwsteen van PEF. Ik ben ervan overtuigd dat PEF de potentie heeft om een belangrijk polymeer te worden dat wereldwijd in vele toepassingen en markten wordt gebruikt en ons helpt op de weg naar een circulaire economie. We zijn blij met de steun van onze partners voor onze FDCA-vlaggenschipfabriek. Vandaag kan iedereen zien hoe onze plannen voor een commerciële FDCA-fabriek werkelijkheid worden.”

 

Op de foto: CEO Cas König van Groningen Seaports (l) en vertegenwoordigers van Avantium verrichten symbolisch de openingshandeling voor de bouw van de FDCA-fabriek (Foto Groningen Seaports)

Meer nieuws in deze categorie