Veerdienst van Eemshaven naar Noorwegen vaart straks op waterstof

12 jan 2023Uncategorized

De veerdienst tussen de Eemshaven en het Noorse Kristiansand gaat binnen afzienbare tijd over op waterstof. Dat hebben partners aan beide zijden van de lijn afgesproken.

In dat laatste land was onder meer het bezoek aan Kristiansand vruchtbaar, meldt het provinciebestuur in een overzicht van de oogst van beide missies. In de Noorse havenstad ondertekenden overheden en havenbeheerders uit beide landen een intentieverklaring met veerbedrijf Holland Norway Lines.

Het plan is één van de resultaten van de Groningse handelsmissies vorig jaar naar Scandinavië. Om de zakelijke banden te versterken, reisden vertegenwoordigers van ruim zestig bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen in mei door Zweden en Finland en in oktober door Denemarken en Noorwegen.

Overheden en havenbeheerders werken samen met veerdienst aan groene toekomst

In dat laatste land was onder meer het bezoek aan Kristiansand vruchtbaar, meldt het provinciebestuur in een overzicht van de oogst van beide missies. In de Noorse havenstad ondertekenden overheden en havenbeheerders uit beide landen een intentieverklaring met veerbedrijf Holland Norway Lines.

In totaal negen partners verplichten zich daarin om te werken aan een snelle overstap van de veerdienst op waterstof. Partijen aan beide kanten van de lijn zijn inmiddels aan het inventariseren wat daarvoor in Eemshaven en Kristiansand moet gebeuren om voortaan op duurzame waterstof te kunnen varen.

Ook banden met Zweedse havenstad Göteborg worden aangehaald

Ook in Zweden deden de Groningers goede zaken. In de industrie- en havenstad Göteborg spraken overheden af de onderlinge banden aan te halen op economisch en bestuurlijk terrein. Daarvoor werken ze nu samen een memorandum of understanding (herenakkoord) uit dat binnen afzienbare tijd moet worden ondertekend.

Deelnemers aan de handelsmissie hebben daar ook afzonderlijk vruchtbare nieuwe zakenrelaties aan overgehouden, rapporteert het provinciebestuur. Daar zijn ook al de eerste orders uit voortgevloeid. Bovendien hebben delegaties uit de vier Scandinavische landen inmiddels tegenbezoeken afgelegd om de samenwerking verder uit te werken.

Holland Norway Line voorbeeld succesvolle samenwerking: veerdienst investeert miljoenen in Eemshaven

De Holland Norway Line is een succesvol voorbeeld van die samenwerking. De veerdienst boekte sinds de start in april 186.000 passagiers, bijna 25 procent meer dan verwacht. Voor het nieuwe jaar zijn al 60.000 reserveringen binnen voor de 18,5 uur durende overtocht. Ook opvallend veel Noren weten de lijn te vinden.

De veerdienst investeert fors in een permanente vestiging in de Eemshaven. Het bedrijf heeft voor 5,4 miljoen euro een pachtcontract voor vijftig jaar gesloten voor een nieuwe terminal. Ook opent Holland Norway Line een nieuwe lijn voor vrachttransport, met een tweede, kleinere boot.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie