Netwerkbijeenkomst 23 maart 2017

23 mrt 2017Bijeenkomsten

Begin dit jaar werd in de Eemshaven het startsein gegeven voor de aanleg van de groene onderzeese stroomsnelweg Cobracable tussen Nederland en Denemarken en de bouw van een converterstation. Dit vele honderden miljoenen kostende project wordt uitgevoerd door TenneT en haar Deense partner Energinet.dk.

TenneT Holding BV zorgt in Nederland en grote delen van Duitsland voor het transport van elektriciteit naar ruim 41 miljoen mensen. Verder is de onderneming verantwoordelijk voor de ontwikkeling, aanleg en het beheer van het hoogspanningsnet en energiesysteem op zee. Daarin wordt de komende tien jaar 25 miljard Euro geïnvesteerd.

Onze gast is operationeel directeur Ben Voorhorst van TenneT Holding BV, die tevens deel uitmaakt van de Raad van Bestuur. Naast de aanleg van de Cobracable is hij als operationeel directeur ook betrokken bij nog een drietal projecten, die in de Eemshaven op stapel staan. De aanleg van een hoogspanningskabel vanuit de Eemshaven naar Vierverlaten en een tijdelijke verbinding tussen Oudeschip en Eemshaven. Verder wordt op termijn gestart met de bouw van een zogenaamd filterstation.

TenneT overweegt op de lange termijn op de Noordzee in de buurt van de Doggersbank een ‘energie-eiland’ als centraal aansluitpunt voor offshore windparken (hub) aan te leggen. Van daaruit wordt de opgewekte stroom op zee naar bijvoorbeeld het vaste land getransporteerd. De vraag is in hoeverre de Eemshaven in dit plan een rol gaat spelen.

De Orange Blue Terminal in de Eemshaven dient momenteel als uitvalsbasis voor de aanleg van het Nordsee One offshore windpark, dat boven het Duitse eiland Juist wordt aangelegd. Voor de komende twee jaar staat de aanleg van nog drie offshore windparken in het Duitse gedeelte van de Noordzee gepland. Tijdens de netwerkbijeenkomst hoort u de laatste stand van zaken omtrent de realisatie van deze offshore windparken.

 

 

Programma

17.00 uur    Ontvangst
17.30 uur    Forum met de heer Voorhorst
18.10 uur    Tafelvorming voor het speeddaten
18.15 uur    Start speeddaten
18.45 uur    Buffet
19.30 uur    Einde

 

Genodigden hebben een uitnodiging ontvangen.

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer