Bij de aanbesteding van grote projecten in de Eemsdelta zouden bedrijven die regionale en lokale onderaannemers inschakelen, een voorkeurspositie moeten krijgen als het gaat om het uitvoeren van het werk. Daarvoor pleitte Harrie Hoek van het Bureau Eemsdelta/EZ tijdens de door ruim 120 leden bezochte jaarlijkse kerstnetwerkbijeenkomst van Eemshaven.info in de Evenementenhal in Delfzijl.
Samen met oud-onderzoeker van de Rabobank Willem van der Velden van het bureau Aldus Willem en Erik Bertholet van Groningen Seaports keek hij naar de economische kansen voor de Eemsdelta. Die zijn er volgens Hoek volop. Hij becijferde dat er met lopende en toekomstige investeringen in de Eemsdelta een bedrag van 1 miljard is gemoeid.
Willem van der Velden schat dat de komende jaren het herstel van bevingsschade en het versterken van woningen in de Eemsdelta rond de 9000 banen oplevert. Opleiding -en bijscholingstrajecten moeten er volgens Harrie Hoek voor zorgen dat voor een groot deel mensen uit de Eemsdeltaregio deze banen gaan invullen en er zo min mogelijk een beroep moeten worden gedaan op bouwvakkers elders uit het Noorden.
Op het gebied van de infrastructuur is er de afgelopen jaren al vele miljoenen geïnvesteerd maar volgens Erik Bertholet van Groningen Seaports gaat dit de komende jaren opnieuw gebeuren. Hij wees op de aanleg van de spoorlijn Roodeschool-Eemshaven (23 miljoen) en de aanleg van een heliplatform in de Eemshaven. Aanleg van het platform is nodig voor het vervoer technici naar offshore windparken. Bertholet zei te verwachten dat de aanleg van dit platform volgend jaar kan worden gerealiseerd.
In de Eemsdelta worden de komende jaren vele tientallen miljoenen geïnvesteerd. Om dit efficiënt te laten verlopen zou er 1 instantie met een duidelijke visie moeten zijn die proces aanstuurt en in goede banen leidt.