Appingedam: Datacentrum van een van de ‘big five’

1 sep 2021Nieuws

Datacentrum van een van de ‘big five’ (Google, Apple, Amazon, Facebook of Microsoft) levert Appingedam 100 banen op

Op het bedrijvenpark Fivelpoort in Appingedam, nabij de Eelwerderbrug, komt een datacentrum dat zo’n honderd banen gaat opleveren.

Het kan zo maar dat het een van ‘the big five’ is: Google, Apple, Amazon, Facebook, Microsoft. Martijn Doornbosch van projectontwikkelaar DPM Realiseert kan er nog niet veel over zeggen, maar de kans bestaat dat een van de vijf grote techbedrijven naar Appingedam komt. Daar kunnen zo’n honderd mensen aan het werk.

De gemeente Eemsdelta is blij met de komst van het datacentrum. Het biedt ook mogelijkheden voor samenwerking met het ICT-onderwijs op de nieuwe schoolcampus in Appingedam, stelt wethouder Annalies Usmany-Dallinga van de gemeente Eemsdelta. „Het datacenter zorgt voor directe en indirecte werkgelegenheid en geeft een boost aan het ICT-onderwijs in deze regio.”

Energiehub

Bedrijven op Fivelpoort kunnen de restwarmte van het datacentrum geleverd krijgen. Door zonnepanelen op het dak te plaatsen en opslag van energiebronnen als accu’s, batterijen en waterstof kan het uitgroeien tot een energiehub. „Dat betekent een impuls voor de energietransitie’’, aldus Usmany-Dallinga.

Vanaf woensdag tot eind deze maand is inspraak in het bestemmingsplan mogelijk. Dit plan moet de realisatie van het datacentrum in de hoek van het Eemskanaal, Eelwerderbrug en N33 mogelijk maken. Projectontwikkelaar DPM Realiseert wil in 2023 met de bouw beginnen.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer