Appingedam: Datacentrum van een van de ‘big five’

1 sep 2021Nieuws

Datacentrum van een van de ‘big five’ (Google, Apple, Amazon, Facebook of Microsoft) levert Appingedam 100 banen op

Op het bedrijvenpark Fivelpoort in Appingedam, nabij de Eelwerderbrug, komt een datacentrum dat zo’n honderd banen gaat opleveren.

Het kan zo maar dat het een van ‘the big five’ is: Google, Apple, Amazon, Facebook, Microsoft. Martijn Doornbosch van projectontwikkelaar DPM Realiseert kan er nog niet veel over zeggen, maar de kans bestaat dat een van de vijf grote techbedrijven naar Appingedam komt. Daar kunnen zo’n honderd mensen aan het werk.

De gemeente Eemsdelta is blij met de komst van het datacentrum. Het biedt ook mogelijkheden voor samenwerking met het ICT-onderwijs op de nieuwe schoolcampus in Appingedam, stelt wethouder Annalies Usmany-Dallinga van de gemeente Eemsdelta. „Het datacenter zorgt voor directe en indirecte werkgelegenheid en geeft een boost aan het ICT-onderwijs in deze regio.”

Energiehub

Bedrijven op Fivelpoort kunnen de restwarmte van het datacentrum geleverd krijgen. Door zonnepanelen op het dak te plaatsen en opslag van energiebronnen als accu’s, batterijen en waterstof kan het uitgroeien tot een energiehub. „Dat betekent een impuls voor de energietransitie’’, aldus Usmany-Dallinga.

Vanaf woensdag tot eind deze maand is inspraak in het bestemmingsplan mogelijk. Dit plan moet de realisatie van het datacentrum in de hoek van het Eemskanaal, Eelwerderbrug en N33 mogelijk maken. Projectontwikkelaar DPM Realiseert wil in 2023 met de bouw beginnen.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven 50 jaar  – Feest op 10 juni

Eemshaven 50 jaar – Feest op 10 juni

Op 7 juni is het 50 jaar geleden dat de Eemshaven feestelijk werd geopend door koningin Juliana. Ter ere hiervan vindt zaterdag 10 juni een open dag plaats in de Eemshaven. Op deze dag zijn er verschillende activiteiten in de Eemshaven, zoals bedrijfsbezoeken en...

Lees meer