Farm­sum krijgt duur­za­me raf­fi­na­de­rij: pro­duc­tie van 600 ton olie per dag

18 jul 2023Nieuws

In Farmsum komt een duurzame raffinaderij van de Verborg Group. In de fabriek worden ruwe bio-grondstoffen bewerkt tot zuivere plantaardige oliën en vetten. De fabriek, waar in eerste instantie 24 mensen komen te werken, krijgt een productiecapaciteit van 600 ton per dag en moet begin 2024 volledig operationeel zijn.

De fabriek krijgt een plek op de locatie van Contitank in de voormalige, buiten gebruik gestelde, Nedalco-fabriek. De beschikbaarheid van een geldende vergunning op deze fabriek, het innovatieklimaat, en de toegang tot de zeehaven, zijn doorslaggevende vestigingsfactoren voor de onderneming.

De provincie Groningen heeft aan het initiatief een subsidie van 2,4 miljoen euro toegekend. “De toepassing van bio-grondstoffen in de industrie is een ontwikkeling die in de Eemsmond een vlucht maakt. Wij doen er alles aan om deze ontwikkeling te stimuleren. De start van deze duurzame raffinaderij is opnieuw een grote stap”, zegt gedeputeerde IJzebrand Rijzebol.

Aanzuigende werking

“Misschien nog belangrijker is dat de groene trend in onze sterke chemische sector hiermee opnieuw een impuls krijgt. Ik verwacht een aantrekkend effect van de raffinaderij op andere, ook buitenlandse, bedrijven.”

De totale investering bedraagt ca. € 35 miljoen. Hiervan komt een bedrag van € 12 miljoen voor subsidie in aanmerking. De provinciale bijdrage komt uit de Subsidieregeling Investeren in Toekomstbestendige Industrie Groningen en wordt beschikbaar gesteld door het SNN.

Over de Verborg Group

De Verborg Group is een nieuw productiebedrijf voor de raffinage en bewerking van ruwe bio-grondstoffen tot zuivere plantaardige oliën en vetten. De Verborg Group is een initiatief van Borgesius Group waarbij intensief zal worden samengewerkt met Contitank. De Borgesius Group heeft jarenlange ervaring en expertise opgebouwd op het gebied van plantaardige oliën en bijproducten. Contitank is gespecialiseerd in de opslag en logistieke dienstverlening van bio grondstoffen

In de transformatie naar een post-fossiele economie is een belangrijke rol weggelegd voor natuurlijke bio grondstoffen tot bruikbare bouwstenen voor agro-, voedings- en technische toepassingen.

Bron: economie groningen.nl

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer