Fremantle Highway komt donderdag naar Eemshaven

2 aug 2023Nieuws

Als alles volgens planning verloopt, komt het uitgebrande autovrachtschip Fremantle Highway donderdag aan in de Eemshaven. Dat is de uitkomst van overleg tussen de betrokken autoriteiten.
Momenteel ligt de Fremantle Highway nog zo’n zestien kilometer boven de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Ameland. Rijkswaterstaat wil het schip daar zo snel mogelijk weg hebben, uit vrees voor een milieuramp. De Eemshaven heeft als bergingsplek de eerste voorkeur, omdat het de dichtstbijzijnde geschikte haven is.

Mogelijk hinder voor overige scheepvaart

Het schip kan niet meer op eigen kracht varen en moet daarom versleept worden. Uit dit overzicht van havenschap Groningen Seaports blijkt dat de Fremantle Highway naar verwachting om 11.00 uur de haven wordt binnengesleept. Het schip komt te liggen aan de kade in de Julianahaven.
Wat de komst van de Fremantle Highway betekent voor het reguliere scheepvaartverkeer, moet blijken. De kans bestaat dat de tankschepen die vloeibaar aardgas bij de lng-terminal van Gasunie in de haven afleveren, vertraging oplopen.

Autowrakken

Voor zover bekend is het vuur uit, maar de temperatuur in het schip is waarschijnlijk nog zo hoog dat de kans op een nieuwe brand aanwezig is. Sowieso is het verwijderen van de ruim 3700 uitgebrande auto’s uit een schip een uitdaging.
De brand op de Fremantle Highway brak uit in de nacht van 25 op 26 juli. Het schip bevond zich op dat moment dertig kilometer ten noorden van Ameland. 22 van de 23 opvarenden konden ternauwernood worden gered. Eén van hen kwam om het leven, zes anderen raakten zwaargewond.

Defecte accu

De Fremantle Highway , speciaal bedoeld voor transport van auto’s. Toen de brand uitbrak, was het schip met 3783 auto’s onderweg van Bremerhaven naar Port Said in Egypte. Een deel van de lading bestond uit elektrische auto’s. Vermoedelijk is de brand ontstaan door een defect aan de accu van een van die auto’s.

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer