IJzeren toekomst gloort voor PMC

11 nov 2023Nieuws

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren.

De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van PMC. De verwerving van een kavel op het terrein van Aldel is een volgende stap.

PMC ging failliet in energiecrisis

De basis voor de plannen is PMC, waar vervuild staalschroot kan worden verwerkt. Dit bedrijf ging vorig jaar failliet in de energiecrisis. Bij PMC wil Iron+ van vervuild metaalschroot ijzerpoeder maken. Dat poeder kan worden ingezet als schone en circulaire energiebron voor in eerste instantie de zware industrie.

Het idee om ijzerpoeder te benutten als energiebron wordt al jaren onderzocht op de Technische Universiteit Eindhoven. Door ijzerpoeder te verbranden ontstaat een hoge temperatuur, tot 2000 graden Celsius. Deze warmte kan omgezet worden in allerlei vormen van energie zoals stoom of stroom voor de industrie.

Het loopt pas echt als je kunt recyclen

Professor Philip de Goey van de TU Eindhoven besloot zich in 2015 volledig te richten op de mogelijkheden van ijzerpoeder. ,,Daarbij had ik wel de gedachte dat het pas echt gaat lopen als je ook meteen onderzoekt of je het kunt recyclen.’’

Dat lukte. Na de verbranding van ijzerpoeder blijft roest achter. In combinatie met waterstof is dat roest weer te regenereren naar ijzer.

Hierop gebaseerd is het idee ontstaan om ijzerpoeder in de toekomst wereldwijd in te zetten voor opslag van duurzame energie. De gedachte is het poeder te gebruiken om energie van plekken waar veel groene energie, en waterstof goedkoop is te produceren (zoals het zuiden van Europa of Afrika), te brengen naar plekken waar energie van zon en wind minder voorradig is.

In Delfzijl de wereld laten zien dat het kan

Dat is, beseffen de initiatiefnemers, toekomstmuziek. In Delfzijl willen ze de wereld laten zien dat het kan, vertelt Chris Kamp van Iron+ vastbesloten. Via Reinder Jacobi, voormalig programmamanager van Chemport Europe, kwam Kamp op het spoor van de failliete verwerker PMC in Farmsum. Nabij PMC hoopt Iron+ meerdere fabrieken neer te zetten en kijkt daarvoor naar het terrein van Aldel dat vorig jaar eveneens failliet ging.

Kamp is deels eigenaar van de holding AM&P, waaronder NoWit en diverse andere circulaire bedrijven en technologieën vallen. Een van die technologieën is Xirqulate, die beoogt vervuild slib om te zetten naar schone grondstoffen voor de keramische industrie.

Stoom en groen waterstof

De financiering van een Xirqulate-fabriek in Delfzijl is voor een belangrijk deel rond, zegt Kamp. ,,Bij het proces in Xirqulate komt veel stoom vrij. Stoom die we in combinatie met groen gas kunnen gebruiken om zelf goedkope waterstof te produceren. Daarvoor willen we een tweede installatie bouwen, RE-Forme.’’

In een derde installatie wil Iron+ plus waterstof inzetten om het verbrande ijzerpoeder weer te recyclen naar ijzer. ,,Dan is de cirkel rond’’, zegt Kamp.

Meerdere biedingen

Curator Jan Hein Mastenbroek van PMC wilde gistermiddag niet ingaan op de bieding van Iron+. ,,Ik kan alleen zeggen dat deze vrijdagmiddag voor meerdere partijen de termijn sluit waarbinnen hun bieding binnen moet zijn.’’

Mastenbroek noemt het positief dat er serieuze belangstelling is voor de schrootverwerker. ,,Ik denk dat het nu voor de hand ligt dat PMC binnenkort verkocht zal zijn.’’

 

Bron: DvhN/Richold Brandsma

 

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer