Nieuwe fenderschotten voor de Eemshaven

12 nov 2015Nieuws

Begin november is in de Julianahaven, één van de havenbekkens van de Eemshaven, een intensieve klus van start gegaan, waarbij alle oude fenderschotten worden vervangen. Fenderschotten zijn schok dempende wanden om schade aan de kade te voorkomen ten gevolge van het aanmeren van schepen. Aannemingsbedrijf De Klerk Waterbouw voert deze werkzaamheden in opdracht van Groningen Seaports uit. De verwachting is dat de werkzaamheden in het voorjaar van 2016 klaar zijn.

In 1979 is de Handelskade van de Julianahaven aangelegd inclusief de fenderschotten. Uit een inspectie bleek dat de fenderschotten aanzienlijke corrosieschade vertonen, waarop is besloten om alle fenderschotten te vervangen, zodat de nieuwe weer ruim 20 jaar mee kunnen.

De Klerk gaat eerst de huidige fenderschotten slopen en verwijderen. Daarna worden stalenbuispalen in de grond geboord waaraan de nieuwe fenderschotten worden bevestigd. Met zware kettingen worden de fenderschotten aan de kade gefixeerd. Het staal voor de buispalen wordt geleverd vanuit Noorwegen. De kopstukken met de bolders worden kant-en-klaar geleverd vanuit China.

Samenwerking Hanzehogeschool
Om de kwaliteit van het staal uit China te controleren voert de afdeling Werktuigbouw van de Hanzehogeschool in Groningen proeven uit. Er wordt een analyse gemaakt van de chemische samenstelling van het staal door middel van de SEM techniek. Ook wordt het koolstofpercentage geanalyseerd. De resultaten zullen aangeven of het staal voldoet aan de kwaliteitsnormen die Groningen Seaports heeft gesteld.

Bron: Groningen Seaports

Meer nieuws in deze categorie

Evenement ‘Vaart maken met internationalisering’

Evenement ‘Vaart maken met internationalisering’

Graag nodigen we jou uit om op maandag 27 juni op een unieke locatie in de Eemshaven deel te nemen aan ons evenement ‘Vaart maken met internationalisering’. Op de net geopende Romantika van Holland Norway Lines nemen we jou een middag mee in de wereld van...

Lees meer