Nieuwe fenderschotten voor de Eemshaven

12 nov 2015Nieuws

Begin november is in de Julianahaven, één van de havenbekkens van de Eemshaven, een intensieve klus van start gegaan, waarbij alle oude fenderschotten worden vervangen. Fenderschotten zijn schok dempende wanden om schade aan de kade te voorkomen ten gevolge van het aanmeren van schepen. Aannemingsbedrijf De Klerk Waterbouw voert deze werkzaamheden in opdracht van Groningen Seaports uit. De verwachting is dat de werkzaamheden in het voorjaar van 2016 klaar zijn.

In 1979 is de Handelskade van de Julianahaven aangelegd inclusief de fenderschotten. Uit een inspectie bleek dat de fenderschotten aanzienlijke corrosieschade vertonen, waarop is besloten om alle fenderschotten te vervangen, zodat de nieuwe weer ruim 20 jaar mee kunnen.

De Klerk gaat eerst de huidige fenderschotten slopen en verwijderen. Daarna worden stalenbuispalen in de grond geboord waaraan de nieuwe fenderschotten worden bevestigd. Met zware kettingen worden de fenderschotten aan de kade gefixeerd. Het staal voor de buispalen wordt geleverd vanuit Noorwegen. De kopstukken met de bolders worden kant-en-klaar geleverd vanuit China.

Samenwerking Hanzehogeschool
Om de kwaliteit van het staal uit China te controleren voert de afdeling Werktuigbouw van de Hanzehogeschool in Groningen proeven uit. Er wordt een analyse gemaakt van de chemische samenstelling van het staal door middel van de SEM techniek. Ook wordt het koolstofpercentage geanalyseerd. De resultaten zullen aangeven of het staal voldoet aan de kwaliteitsnormen die Groningen Seaports heeft gesteld.

Bron: Groningen Seaports

Meer nieuws in deze categorie

DelfSail ontbijtbijeenkomst 13 juni 2024

DelfSail ontbijtbijeenkomst 13 juni 2024

Op donderdag 13 juni  om 08.00 uur vertrekt de Regina Andrea vanaf de drijvende steiger in Delfzijl voor een vaartocht met een aantal doelen: - netwerken met leden (ook van andere lokale businessclubs) - geld inzamelen voor de commissie Social Affairs (vrijwillige...

Lees meer
Subsidie voor Eemshydrogen

Subsidie voor Eemshydrogen

Marinus Tabak, COO EWE, postte zojuist het volgende bericht: Met grote trots kunnen we vandaag het nieuws delen dat wij als RWE subsidie toegekend hebben gekregen voor ons 50MW groene waterstofproject, Eemhydrogen, in de Eemshaven. Dit geweldige nieuws markeert een...

Lees meer