RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

21 sep 2023Nieuws

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen

Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd.

De batterij komt bij de kolen-biomassacentrale van RWE. De opslag wordt opgebouwd uit 110 kasten met lithium-ionbatterijen die op een oppervlakte van 3000 vierkante meter komen te staan. Gezamenlijk zijn ze goed voor een vermogen van 35 megawatt en kunnen 41 megawattuur aan stroom opslaan. Daarmee kan de batterij denkbeeldig gedurende een uur de rol van een elektriciteitscentrale overnemen.

De investering bedraagt 24 miljoen euro.

Onderdeel windpark

Het project wordt gezien als onderdeel van het windpark ‘OranjeWind’ dat RWE voor de Noord-Hollandse kust gaat bouwen. RWE-topman Roger Miesen: ,,Met het groeiende aandeel van duurzame energie in de elektriciteitsproductie neemt ook de vraag naar flexibele batterijopslag toe. Met dit grootschalige project doet RWE ervaring op in het ontwikkelen van energieopslagsystemen op de Nederlandse energiemarkt en draagt het actief bij aan het stabiliseren van het Nederlandse elektriciteitsnet.”

In bedrijf

RWE nam eerder dit jaar grote batterijen in gebruik in het Duitse Lingen en Werne. Die hebben gezamenlijk een capaciteit van 117 megawatt. Het energieconcern heeft behalve in Europa soortgelijke projecten in Australië en de VS. Het wil in 2030 3 gigawatt aan batterijopslag in bedrijf hebben.

Batterijopslag is in een duurzaam energiesysteem belangrijk, omdat de productie van zon- en windenergie onregelmatig is. De batterijen maken het mogelijk elektriciteit op te slaan op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan nodig is. Die opslag kan worden aangesproken als er door weersomstandigheden onvoldoende elektriciteit worden geproduceerd.

Bron: DvhN.nl, John Geijp

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer