RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

21 sep 2023Nieuws

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen

Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd.

De batterij komt bij de kolen-biomassacentrale van RWE. De opslag wordt opgebouwd uit 110 kasten met lithium-ionbatterijen die op een oppervlakte van 3000 vierkante meter komen te staan. Gezamenlijk zijn ze goed voor een vermogen van 35 megawatt en kunnen 41 megawattuur aan stroom opslaan. Daarmee kan de batterij denkbeeldig gedurende een uur de rol van een elektriciteitscentrale overnemen.

De investering bedraagt 24 miljoen euro.

Onderdeel windpark

Het project wordt gezien als onderdeel van het windpark ‘OranjeWind’ dat RWE voor de Noord-Hollandse kust gaat bouwen. RWE-topman Roger Miesen: ,,Met het groeiende aandeel van duurzame energie in de elektriciteitsproductie neemt ook de vraag naar flexibele batterijopslag toe. Met dit grootschalige project doet RWE ervaring op in het ontwikkelen van energieopslagsystemen op de Nederlandse energiemarkt en draagt het actief bij aan het stabiliseren van het Nederlandse elektriciteitsnet.”

In bedrijf

RWE nam eerder dit jaar grote batterijen in gebruik in het Duitse Lingen en Werne. Die hebben gezamenlijk een capaciteit van 117 megawatt. Het energieconcern heeft behalve in Europa soortgelijke projecten in Australië en de VS. Het wil in 2030 3 gigawatt aan batterijopslag in bedrijf hebben.

Batterijopslag is in een duurzaam energiesysteem belangrijk, omdat de productie van zon- en windenergie onregelmatig is. De batterijen maken het mogelijk elektriciteit op te slaan op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan nodig is. Die opslag kan worden aangesproken als er door weersomstandigheden onvoldoende elektriciteit worden geproduceerd.

Bron: DvhN.nl, John Geijp

Meer nieuws in deze categorie

Subsidie voor Eemshydrogen

Subsidie voor Eemshydrogen

Marinus Tabak, COO EWE, postte zojuist het volgende bericht: Met grote trots kunnen we vandaag het nieuws delen dat wij als RWE subsidie toegekend hebben gekregen voor ons 50MW groene waterstofproject, Eemhydrogen, in de Eemshaven. Dit geweldige nieuws markeert een...

Lees meer

Subsidie voor EWE-project Eemhydrogen

Marinus Tabak, COO RWE Generation, postte zojuist het volgende op LinkedIn: Met grote trots kunnen we vandaag het nieuws delen dat wij als RWE subsidie toegekend hebben gekregen voor ons 50MW groene waterstofproject, Eemhydrogen, in de Eemshaven. Dit geweldige nieuws...

Lees meer
Bijeenkomsten 2024

Bijeenkomsten 2024

Wij hebben voor 2024 data geprikt voor de Eemshaven.Info-bijeenkomsten. Alvast handig om te noteren. Uiteraard ontvangen genodigden tijdig nadere informatie. 23 mei: Flonk: thema-lunchbijeenkomst 13 juni: Delfsail ontbijtbijeenkomst 27 juni: Golfevent Eemshaven.info...

Lees meer