RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

21 sep 2023Nieuws

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen

Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd.

De batterij komt bij de kolen-biomassacentrale van RWE. De opslag wordt opgebouwd uit 110 kasten met lithium-ionbatterijen die op een oppervlakte van 3000 vierkante meter komen te staan. Gezamenlijk zijn ze goed voor een vermogen van 35 megawatt en kunnen 41 megawattuur aan stroom opslaan. Daarmee kan de batterij denkbeeldig gedurende een uur de rol van een elektriciteitscentrale overnemen.

De investering bedraagt 24 miljoen euro.

Onderdeel windpark

Het project wordt gezien als onderdeel van het windpark ‘OranjeWind’ dat RWE voor de Noord-Hollandse kust gaat bouwen. RWE-topman Roger Miesen: ,,Met het groeiende aandeel van duurzame energie in de elektriciteitsproductie neemt ook de vraag naar flexibele batterijopslag toe. Met dit grootschalige project doet RWE ervaring op in het ontwikkelen van energieopslagsystemen op de Nederlandse energiemarkt en draagt het actief bij aan het stabiliseren van het Nederlandse elektriciteitsnet.”

In bedrijf

RWE nam eerder dit jaar grote batterijen in gebruik in het Duitse Lingen en Werne. Die hebben gezamenlijk een capaciteit van 117 megawatt. Het energieconcern heeft behalve in Europa soortgelijke projecten in Australië en de VS. Het wil in 2030 3 gigawatt aan batterijopslag in bedrijf hebben.

Batterijopslag is in een duurzaam energiesysteem belangrijk, omdat de productie van zon- en windenergie onregelmatig is. De batterijen maken het mogelijk elektriciteit op te slaan op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan nodig is. Die opslag kan worden aangesproken als er door weersomstandigheden onvoldoende elektriciteit worden geproduceerd.

Bron: DvhN.nl, John Geijp

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer
Delfsail Vaartocht 2024

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer
Nieuwsbrief 03

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer