RWE gaat eerste groene waterstoffabriek in Eemshaven bouwen

16 nov 2022Nieuws

Het Duitse energieconcern RWE gaat de eerste grote groene waterstoffabriek in de Eemshaven bouwen. Deze zogeheten electrolyzer krijgt een vermogen van 600 megawatt en zal in 2027 in bedrijf zijn.

Dat meldt Dagblad van het Noorden. RWE heeft de aanbesteding van het windpark Hollandse Kust West VII gewonnen. Het windpark krijgt een vermogen van 760 megawatt. Die duurzaam opgewekte stroom zal voor een deel worden omgezet in groene waterstof. Zo kan de stroom makkelijker vervoerd worden.

Twee stappen

De bouw van de waterstoffabriek in de Eemshaven zal in twee stappen verlopen. Eerst komt er een electrolyzer van 50 megawatt die groene stroom krijgt van het RWE-windmolenpark Westereems in de Eemshaven. Die zal vervolgens in 2027 worden opgeschaald tot 600 megawatt en worden ‘gevoerd’ met de elektriciteit van Hollandse Kust West VII.

Hollandse Kust West VII ligt ongeveer 53 kilometer voor de kust in de Noordzee. De molens zullen naar verwachting in 2026 draaien. RWE is van plan in het windpark met drijvende panelen ook zonne-energie te gaan produceren.

RWE hoopt ook het nabijgelegen windpark Hollandse Kust West VI te mogen bouwen. Dat plan kent volgens het energieconcern ‘een innovatief ecologisch concept ’dat een positief effect heeft op de biodiversiteit. Het resultaat van de aanbesteding van dit windpark wordt in december bekend.

Magnumcentrale

Het energieconcern investeert fors in de Eemshaven. Zo wil de energiereus haar kolencentrale daar verder ombouwen voor de stook van biomassa en de afvang van CO2, om die als grondstof te leveren aan het chemiecluster in Delfzijl.

 

Bron: economie groningen

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer