Schrootverwerker PMC failliet verklaard, curator blijft hopen op doorstart

15 nov 2022Nieuws

Schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) in Farmsum is failliet verklaard. Het bedrijf kreeg anderhalve maand geleden al uitstel van betaling. De rechtbank Noord-Nederland heeft dat maandag omgezet in een faillissement.
De afgelopen tijd heeft curator Jan Hein Mastenbroek samen met PMC-directeur Jan Henk Wijma nog geprobeerd om nieuwe investeerders te vinden, maar die pogingen liepen op niets uit. De komende weken moet duidelijk worden of er alsnog een doorstart kan worden gemaakt. Het bankroet maakt een overname van PMC wel aantrekkelijker, doordat een koper het bedrijf nu grotendeels schuldenvrij kan overnemen.

Tegenslagen

PMC zat al een tijdje in de problemen. Afgelopen zomer kregen elf personeelsleden ontslag en werden de contracten van enkele tijdelijke krachten niet verlengd. Probleem was dat er te weinig aanvoer was van vervuild schroot – volgens PMC onder andere doordat de overheid verzuimt om schroot met chroom-6 de status ‘gevaarlijk’ te geven. Daardoor kan PMC het niet specifiek en tegen hogere tarieven verwerken.
Afgelopen zomer trok de aanvoer van schroot weliswaar aan, maar de fors gestegen energiekosten nekten het bedrijf. ‘Bij het reinigings- en productieproces gebruiken wij veel gas en elektriciteit. Om een idee te geven: wij rekenden bij de productiestart in 2020 op 3.000 euro aan gaskosten per dag, maar dat is nu 60.000 euro per dag’, liet directeur Wijma in september weten, toen het bedrijf uitstel van betaling aanvroeg.

Hopen op doorstart

Sindsdien zijn volgens curator Jan Hein Mastenbroek ‘vele gesprekken’ geweest met potentiële kopers. ‘Iedereen is het er wel over eens dat het een prachtig bedrijf is, dat een oplossing biedt voor een groot maatschappelijk probleem. Gevaarlijk afval werd voorheen gestort of domweg gesmolten in reguliere staalfabrieken, waarbij zeer schadelijke stoffen zo in het milieu kwamen. PMC biedt hiervoor een veilig en uniek alternatief. Het is bijzonder treurig dat dat alternatief nu dreigt weg te vallen’, stelt Mastenbroek.
Hij blijft de komende weken inzetten op een doorstart. De ruim twintig overgebleven medewerkers, die door het faillissement ontslag hebben gekregen, gaan de komende weken door met het wegwerken van de voorraad schroot. Nieuw schroot wordt niet meer aangenomen.
Volgens de curator kan de inname van nieuw schroot pas weer op gang komen als er een koper voor het bedrijf is gevonden. Komt die er niet, dan rest niets anders dan ontmanteling van de fabriek in Farmsum.

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer