Rijk hoeft RWE niet te compenseren voor sluiting Eemshavencentrale

1 dec 2022Nieuws

Het Rijk hoeft geen financiële compensatie te geven aan energieproducent RWE, die vanwege nieuwe regels zijn kolencentrales in de Eemshaven en het Brabantse Geertruidenberg eerder moet sluiten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.
Behalve door RWE was de rechtszaak ook aangespannen door energieproducent Uniper, die een kolencentrale op de Maasvlakte bij Rotterdam heeft.
Volgens een nieuwe wet mogen kolencentrales uiterlijk vanaf 2030 geen kolen meer gebruiken als brandstof om elektriciteit op te wekken. Die wet heeft als doel om de CO2-uitstoot van elektriciteitscentrales terug te dringen. Volgens de eigenaren van de centrales zouden zij gecompenseerd moeten worden vanwege dit besluit. Vooral omdat de wet indruist tegen het eigendomsrecht. De rechtbank wees die vorderingen echter af.

Niet onrechtmatig

De nieuwe wet maakt weliswaar inbreuk op het eigendomsrecht, maar er is volgens de rechter geen sprake van onrechtmatigheid. Vooral ook omdat de maatregelen die bedoeld zijn om de uitstoot te beperken, proportioneel zijn, stelt de rechtbank. Ook hadden de uitbaters van de centrales een verbod kunnen zien aankomen.

Wat ook meespeelt, is dat er sprake is van een overgangsperiode na de inwerkingtreding van de wet. Daarmee kunnen energiebedrijven nog wat geld verdienen om daarmee de schade te beperken. Ook kan die tijd gebruikt worden om andere gebruiksmogelijkheden te onderzoeken, zo klinkt het.

In beroep of niet

RWE laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak. ‘Wij geloven dat inmenging in ons eigendom zonder compensatie niet acceptabel is. We blijven de uitspraak bestuderen en zullen overwegen of we in beroep gaan’, aldus het bedrijf.
Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen noemt de uitspraak ‘een belangrijke overwinning voor het klimaat en de afbouw van fossiele brandstoffen’. De energiebedrijven moeten daarmee nu zelf opdraaien voor hun genomen investeringsbeslissingen. ‘Dat komt een eerlijke energietransitie ten goede’, aldus Bart-Jaap Verbeek, onderzoeker bij SOMO.
Ook Greenpeace en Milieudefensie zijn blij dat de rechter de miljardenclaims ongegrond verklaarde en stellen dat de uitspraak ook een waarschuwing betekent voor andere bedrijven. Het is volgens Greenpeace ‘meer dan logisch’ dat de belastingbetaler niet gaat betalen aan grote vervuilers. ‘Alle seinen voor nieuwe kolencentrales stonden al lang op rood. Dat deze bedrijven toch voor nieuwe kolencentrales gingen is gewoon een verkeerde en onverantwoordelijke investering.’

In 2030 stilgelegd

De Eemshavencentrale van RWE werd in 2015 in bedrijf genomen. De bouw kostte het energieconcern zo’n 2,8 miljard euro. Het was de bedoeling dat de kolencentrale zeker veertig jaar in bedrijf zou zijn, maar om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen, legt het Rijk de vier resterende kolencentrales in ons land in 2030 stil.
RWE wil de Eemshavencentrale daarom omvormen tot biomassacentrale. Het bedrijf claimde eerder 1,4 miljard euro schade te lijden door de overheidsmaatregelen.

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer