RWE koopt Magnumcentrale in de Eemshaven voor 500 miljoen euro. Straks wordt er waterstof gestookt

2 jun 2022Nieuws

.Straks wordt er waterstof gestookt

RWE, eigenaar van de kolencentrale in de Eemshaven, wil de nabij gelegen Magnumcentrale voor 500 miljoen euro overnemen van het Zweedse Vattenfall. De 75 medewerkers van de centrale gaan ook over naar het Duitse energieconcern.

De bedoeling is dat RWE per 30 september de nieuwe eigenaar wordt van de gasgestookte elektriciteitscentrale. Het zonnepark op het terrein van de ‘Magnum’, dat een capaciteit heeft van 5,6 megawatt, is bij de overname inbegrepen. Met een vermogen van 1,4 gigawatt is de centrale een van de grotere in ons land.

Vattenfall wil de opbrengst investeren in de energietransitie in Nederland. Gekeken wordt naar offshore windprojecten en stadsverwarming- en koeling.

RWE zegt dat de nieuwe aanwinst een belangrijke rol kan spelen bij het CO2-vrij maken van de Nederlandse energievoorziening. ,,De Magnum centrale is een ultramoderne centrale die vrijwel klaar is voor de productie van waterstof. In combinatie met onze bestaande elektriciteitscentrale in de Eemshaven, kan RWE het Eemshavengebied ontwikkelen tot één van de meest toonaangevende energie- en waterstofhubs in Noordwest-Europa’’, aldus algemeen directeur Roger Miesen van RWE.

Betaalbare waterstof

Het energieconcern is in de regio inmiddels op zoek naar klanten voor waterstof. RWE is twee jaar geleden begonnen met het Eemshydrogen-project, om op grote schaal duurzaam waterstof te produceren. Door de productie op te schalen, moet waterstof beter betaalbaar worden voor afnemers.

De Magnumcentrale, die beschikt over drie stoom- en gasturbines, is gebouwd als een zogeheten multifuel-centrale. Dit betekent dat ze met verschillende soorten brandstof kan worden gestookt. Op maximale capaciteit kan de centrale stroom produceren voor bijna drie miljoen mensen.

De afgelopen jaren draaiden de drie eenheden met een gezamenlijk vermogen van 1300 megawatt echter maar zelden op volle toeren. Kort na de oplevering door hoofdaannemer Mitsubishi in september 2013 was de gasprijs namelijk zo hoog en de energieprijs zo laag, dat het feitelijk niet uit kon de gigantische installatie van 1,8 miljard euro in bedrijf te houden. Daardoor stond de centrale, die toen nog eigendom was van Nuon, voortdurend op de waakvlam.

Goedkope steenkool verdrong gas

Het waren overwegend de centrales gestookt met het – op dat moment veel goedkopere – steenkool die Nederland van elektriciteit voorzagen. De markt was totaal anders dan een kleine tien jaar eerder, toen tot de bouw van de Magnumcentrale werd besloten.

Al in 2014 werd geopperd de centrale om te bouwen zodat er waterstof kon worden gestookt. Dat heeft alleen waterdamp als uitstoot, terwijl de Magnumcentrale bij een volledige productie elk jaar 4 megaton CO2 de lucht in blaast. Door de hoge prijs van waterstofgas gingen die plannen echter niet door. Afgelopen jaar haalde Vattenfall er een streep door. Kort daarop werd de centrale in de verkoop gedaan.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eerste drijvende LNG-terminal aangekomen in Eemshaven

Eerste drijvende LNG-terminal aangekomen in Eemshaven

Zondag 4 september is de Golar Igloo, de eerste FSRU (Floating Storage Regasification Unit) die wordt gebruikt voor Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal, aangekomen in de Eemshaven. Het schip voer met hoog water de Eemshaven binnen. De FSRU kan vloeibaar aardgas (LNG)...

Lees meer
Aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl legt productie stil

Aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl legt productie stil

Damco Aluminium Delfzijl (Aldel) legt per direct de productie stil vanwege de hoge gas- en stroomprijzen. Het bedrijf zit al langer in zwaar weer. Eerder op donderdagavond hadden vakbond FNV en de ondernemingsraad van het bedrijf nog hoop op scenario's die op korte...

Lees meer