RWE koopt Magnumcentrale in de Eemshaven voor 500 miljoen euro. Straks wordt er waterstof gestookt

2 jun 2022Nieuws

.Straks wordt er waterstof gestookt

RWE, eigenaar van de kolencentrale in de Eemshaven, wil de nabij gelegen Magnumcentrale voor 500 miljoen euro overnemen van het Zweedse Vattenfall. De 75 medewerkers van de centrale gaan ook over naar het Duitse energieconcern.

De bedoeling is dat RWE per 30 september de nieuwe eigenaar wordt van de gasgestookte elektriciteitscentrale. Het zonnepark op het terrein van de ‘Magnum’, dat een capaciteit heeft van 5,6 megawatt, is bij de overname inbegrepen. Met een vermogen van 1,4 gigawatt is de centrale een van de grotere in ons land.

Vattenfall wil de opbrengst investeren in de energietransitie in Nederland. Gekeken wordt naar offshore windprojecten en stadsverwarming- en koeling.

RWE zegt dat de nieuwe aanwinst een belangrijke rol kan spelen bij het CO2-vrij maken van de Nederlandse energievoorziening. ,,De Magnum centrale is een ultramoderne centrale die vrijwel klaar is voor de productie van waterstof. In combinatie met onze bestaande elektriciteitscentrale in de Eemshaven, kan RWE het Eemshavengebied ontwikkelen tot één van de meest toonaangevende energie- en waterstofhubs in Noordwest-Europa’’, aldus algemeen directeur Roger Miesen van RWE.

Betaalbare waterstof

Het energieconcern is in de regio inmiddels op zoek naar klanten voor waterstof. RWE is twee jaar geleden begonnen met het Eemshydrogen-project, om op grote schaal duurzaam waterstof te produceren. Door de productie op te schalen, moet waterstof beter betaalbaar worden voor afnemers.

De Magnumcentrale, die beschikt over drie stoom- en gasturbines, is gebouwd als een zogeheten multifuel-centrale. Dit betekent dat ze met verschillende soorten brandstof kan worden gestookt. Op maximale capaciteit kan de centrale stroom produceren voor bijna drie miljoen mensen.

De afgelopen jaren draaiden de drie eenheden met een gezamenlijk vermogen van 1300 megawatt echter maar zelden op volle toeren. Kort na de oplevering door hoofdaannemer Mitsubishi in september 2013 was de gasprijs namelijk zo hoog en de energieprijs zo laag, dat het feitelijk niet uit kon de gigantische installatie van 1,8 miljard euro in bedrijf te houden. Daardoor stond de centrale, die toen nog eigendom was van Nuon, voortdurend op de waakvlam.

Goedkope steenkool verdrong gas

Het waren overwegend de centrales gestookt met het – op dat moment veel goedkopere – steenkool die Nederland van elektriciteit voorzagen. De markt was totaal anders dan een kleine tien jaar eerder, toen tot de bouw van de Magnumcentrale werd besloten.

Al in 2014 werd geopperd de centrale om te bouwen zodat er waterstof kon worden gestookt. Dat heeft alleen waterdamp als uitstoot, terwijl de Magnumcentrale bij een volledige productie elk jaar 4 megaton CO2 de lucht in blaast. Door de hoge prijs van waterstofgas gingen die plannen echter niet door. Afgelopen jaar haalde Vattenfall er een streep door. Kort daarop werd de centrale in de verkoop gedaan.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Tall Ship Guayas uit Ecuador komt  naar DelfSail 2024!

Tall Ship Guayas uit Ecuador komt naar DelfSail 2024!

DelfSail heeft opnieuw een aantal bijzondere tall ships weten vast te leggen. Daaronder Guayas uit Ecuador. Met haar gigantische vlag trekt het schip alle aandacht naar zich toe, in de felle nationale kleuren van Ecuador en met haar de bemanning op de ra’s. Volgens...

Lees meer