Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) bestaat 40 jaar: – Ook in de toekomst nog volop kansen en uitdagingen –

23 feb 2016Nieuws

De belangenvereniging voor bedrijven in de Eemsdelta-regio SBE (Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta) bestaat dit jaar alweer veertig jaar. In die vier decennia is er veel veranderd in het Groningse havengebied, sterker nog: "De Eemsdelta heeft in de afgelopen veertig jaar een complete metamorfose ondergaan", aldus SBE-directeur Frans Alting.

"Miljarden zijn geïnvesteerd in prachtige nieuwe bedrijven, uitbreiding van de havens en de laatste jaren natuurlijk de vele windmolens", zo zegt Alting , die daarbij graag verwijst naar een video van Groningen Seaports over de geschiedenis van de bedrijvigheid in de regio. "De Eemsdelta behoort tot de regio’s in Nederland met de grootste economische ontwikkeling. Dat zie je hier terug in het haven- en industrielandschap."

SBE staat pal voor een zo goed mogelijk ondernemingsklimaat in de regio en zoekt daarbij veel naar mogelijkheden tot samenwerking. Alting: "Dat is nodig voor een bestendige economische ontwikkeling. Wij zetten ons in voor groei in harmonie met de omgeving. We willen een goede buur zijn. Werkgelegenheid in de regio en een goede buur voor de inwoners, de Dollard en de Waddenzee."

De successen van de afgelopen decennia zijn dan ook voornamelijk te danken aan goede samenwerking, aldus de SBE-directeur. "Elk hoogtepunt is een coproductie van meerdere partijen. We zijn heel blij met de goede manier van samenwerken met de provincie, de gemeenten, havenbeheerder Groningen Seaports en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM), maar ook met belangenorganisaties als de Natuur- en Milieufederatie. Alleen daardoor krijgen we ruimte om te ontwikkelen en de ondersteuning die nodig is om investeringen te realiseren. En als je op een mooie zonnige dag door de Eemsdelta rijdt zie je de resultaten aan de horizon."

Voor de toekomst wil SBE de lijn van de afgelopen decennia natuurlijk graag doorzetten. Een belangrijke rol daarin is volgens Alting weggelegd voor duurzame ontwikkeling. "De Eemsdelta is zoals gezegd één van de snelst groeiende regio’s in Nederland. Dat is natuurlijk geweldig, maar om dat te blijven ligt er de uitdaging om te blijven groeien aan de rand van een Natura 2000-gebied: de Waddenzee. Veel bedrijven zetten daarom nu al in op duurzame ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan bio based productie, energie-efficiëntie en recycling."

Volop kansen dus. En als het aan Alting en zijn SBE ligt, wordt daar de komende jaren vol ingezet op het benutten daarvan. "En dan willen we het thema gasbevingen zo snel mogelijk achter ons laten en Groningen vooral op de kansen in het nieuws laten komen."

Bron: Economie Groningen.nl

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer
Delfsail Vaartocht 2024

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer
Nieuwsbrief 03

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer