Scale up Photanol BV bouwt demonstratiefabriek bij AkzoNobel in Delfzijl

7 sep 2018Nieuws

Meer dan 100 arbeidsplaatsen in 2022 als fabriek commercieel operationeel is.
Het Amsterdamse bedrijf Photanol BV bouwt een fabriek in Delfzijl bij AkzoNobel waarin het de productie van chemicaliën uit CO2 en zonlicht op industriële schaal gaat testen. Vanaf 2020 is de demofabriek operationeel met 15 arbeidsplaatsen. Naar verwachting groeit dit aantal naar meer dan 100 in 2022 als de plant commercieel gaat draaien. De nieuwe aandeelhouders GROEIfonds (initiatief van Economic Board Groningen), Innovatiefonds Noord-Nederland en Investeringsfonds Groningen, plus de steun van de Nederlandse overheid en de bestaande aandeelhouders UvA Ventures Holding en Icos Capital maken de bouw van Photanol’s eerste demofabriek mogelijk.
Photanol gebruikt gemodificeerde blauwalgbacteriën om chemicaliën te produceren uit fotosynthese. De demofabriek is een grote stap naar opschaling van de productie van deze organische zuren die onder andere kunnen worden gebruikt voor de productie van biologisch afbreekbare kunststoffen, cosmetische producten en als grondstof voor de chemische industrie.
CO2-impact op milieu verminderen
CEO Photanol BV Véronique de Bruijn: “Het Photanol-team wil de wereld nu gaan bewijzen dat we schone chemicaliën kunnen produceren en tegelijkertijd de CO2-impact op het milieu kunnen verminderen. We kunnen hierin écht een verschil gaan maken.’ Photanol verwacht in 2030 5% van de regionale CO2 target te kunnen dekken. Peter van Gelderen, partner en CIO bij cleantech-investeerder Icos Capital voegt daaraan toe: “We zijn erg enthousiast over de vooruitgang die Photanol heeft geboekt om klimaatproblemen aan te pakken en daarvan een sterke businesscase te maken.”
Nieuwe aandeelhouders
De nieuwe aandeelhouders GROEIfonds, Innovatiefonds Noord-Nederland en Investeringsfonds Groningen willen met de bouw van de demofabriek graag de volgende de stap zetten naar commercialisering van de milieuvriendelijke grondstoffen. Sytze Hellinga, Investment Manager bij GROEIfonds: "We laten hiermee zien dat cleantech-innovaties binnen het Groningse ecosysteem mogelijk zijn en dat Photanol hiervoor een belangrijke stimulerende rol in de regio kan vervullen.”
Duurzame chemische industrie
“De nieuwe investering plus de steun van de bestaande aandeelhouders en strategische partners vormen het bewijs dat Photanol's ‘CO2 to chemicals’ technologie, daadwerkelijk potentieel heeft”, aldus de Bruijn. Marco Waas, directeur RD&I en Technologie bij Akzo
Nobel Specialty Chemicals voegt toe: "De gezamenlijke ontwikkeling van Photanol's productiecapaciteit maakt deel uit van onze strategische keuze om met innovatieve bedrijven samen te werken om zodoende een duurzame chemische industrie te kunnen ontwikkelen." Peter Krijnsen, CEO UvA Ventures Holding: "We zijn erg trots dat Photanol, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam, deze belangrijke mijlpaal heeft bereikt. Dankzij krachtige partnerships kan het nu haar potentie gaan realiseren om wereldwijd het verschil te maken met de productie van schone chemicaliën.”
Over Photanol BV
Photanol B.V. is in 2008 opgericht door UvA Ventures Holding BV en het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) van de UvA, met een extra investering in 2012 van Icos Capital. Het hoofdkantoor van Photanol zit op Science Park Amsterdam. Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling van waardevolle en schone chemicaliën die efficiënt en duurzaam worden geproduceerd met behulp van blauwalgbacteriën, die zonlicht en CO2 als grondstof opnemen. Het doel is om biobrandstoffen, biochemische producten en halffabricaten te maken die passen bij de 21e -eeuwse eisen van duurzaamheid en energie-efficiency.
__________________________________________________________________________________

Over GROEIfonds
Het Groninger Economisch Investeringsfonds (GROEIfonds) is een initiatief van de Economic Board Groningen, de organisatie die is opgezet om de economie in het aardbevingsgebied een impuls te geven. Het fonds heeft nog dertig miljoen euro beschikbaar voor de financiering van plannen van ondernemers in negen Noord-Groninger gemeenten. GROEIfonds verstrekt achtergestelde leningen en participeert in bedrijven. Het fonds steunt starters én MKB- en grootzakelijke bedrijven die hier al zijn gevestigd óf die zich hier willen vestigen.
Over Economic Board Groningen
Economic Board Groningen (EBG) is opgericht om de economie in het aardbevingsgebied een nieuwe impuls te geven. Daarvoor is door Provincie Groningen en NAM €97,5 miljoen in de kas van EBG gestort. EBG wil de economische groei in Noord-Groningen aanjagen tot boven het landelijk gemiddelde en de werkloosheid in het gebied structureel terugdringen.
Dit doet EBG door ondernemers met goede plannen te ondersteunen en te financieren, het onderwijs toekomstgerichte lespakketten aan te bieden, nieuwe bedrijven naar de regio te halen en te investeren in snel internet voor iedereen. Daarnaast helpt EBG de kansrijke sectoren bouw, 5G en ICT, Toerisme en de groene chemie verder te groeien

Bron: Economic Board Groningen (EBG)  

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer