TenneT begint met plaatsen nieuwe hoogspanningsmasten tussen Eemshaven en Vierverlaten (Hoogkerk)

24 sep 2020Nieuws

Begin oktober plaatst en monteert TenneT de eerste van totaal 240 mastpylonen voor de nieuwe 380 kV-‘stroomsnelweg’ tussen Eemshaven en Vierverlaten. TenneT plaatst de eerste pylonen in de nabijheid van het hoogspanningsstation Vierverlaten bij Hoogkerk. In de loop van november verrijzen eerste pylonen in de buurt van Eemshaven. De verbinding is in 2023 klaar.

TenneT verwacht dit jaar ook te kunnen beginnen met de montage van stroomgeleiders. Dat kan als een eerste ‘vak’ van een aantal op elkaar volgende masten vanaf Vierverlaten staat. De plaatsing- en montagewerkzaamheden voor de gehele verbinding lopen door tot in 2022. Na de ingebruikname van de 40 kilometer lange verbinding (2023) breekt TenneT 50 kilometer verbinding af: de huidige 220 kV-verbinding en een deel van 110 kV-verbinding (tussen Brillerij en Vierverlaten). Zie https://tennet.projectatlas.app/eemshaven-vierverlaten-380kv

TenneT bouwt de 380 kV-verbinding met masten (Wintrack) die in vorm en uiterlijk afwijken van de bekende vertrouwde ‘ vakwerk’ mast. Een mastpositie bestaat uit twee pylonen waar aan de binnen- en buitenzijde de geleiders (stroomdraden) zijn gemonteerd. Voordelen van dit type mast zijn de inpasbaarheid, de smallere magneetvelden, het onderhoud en de mogelijkheid om de verbinding dubbel (4 circuits) uit te kunnen voeren. De pylonen worden in delen gemonteerd.

Eerder realiseerde TenneT in de Achterhoek en de Noordelijke en Zuidelijke Randstad 380 kV-verbindingen met dit type mast, ook in Zeeland wordt een nieuwe 380 kV-verbinding zo uitgevoerd.

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven 50 jaar  – Feest op 10 juni

Eemshaven 50 jaar – Feest op 10 juni

Op 7 juni is het 50 jaar geleden dat de Eemshaven feestelijk werd geopend door koningin Juliana. Ter ere hiervan vindt zaterdag 10 juni een open dag plaats in de Eemshaven. Op deze dag zijn er verschillende activiteiten in de Eemshaven, zoals bedrijfsbezoeken en...

Lees meer