Banen te over in de Eemshaven. Maar het is ook een mannenhaven, nog geen vijfde van de werknemers is vrouw

24 mei 2023Nieuws

De Eemshaven heeft zich in de afgelopen 25 jaar ontwikkeld tot een belangrijke pijler van de noordelijke economie.

Het aantal arbeidsplaatsen verdubbelde in die periode tot een kleine 1000, verdeeld over ruim 50 bedrijven. Die ondernemingen zijn in doorsnee betrekkelijk groot, met gemiddeld zo’n 20 werknemers tegen gemiddeld 5 in de rest van het land en de provincie. De haven zorgt voor veel hoogwaardige, specialistische werkgelegenheid.

Andere plekken

De activiteiten in het gebied leveren ook veel werk op in de regio. ,,Het zijn niet alleen de banen in de Eemshaven die tellen. Veel banen zijn gekoppeld aan de Eemshaven, maar zitten op een andere plaats. Heel veel mensen op andere plekken verdienen aan de haven’’, zegt Bas Doets, directeur van het bureau E & E advies in Groningen. Het bureau onderzocht met medewerking van het Provinciaal Werkgelegenheidsregister Groningen voor Dagblad van het Noorden het economisch belang van de Eemshaven.

Volgens Doets is de indirecte werkgelegenheid moeilijk te becijferen. Het type bedrijven dat in de Eemshaven gevestigd is, levert normaal gesproken veel werk op bij toeleveranciers, aldus de econoom. Het gaat om banen in bijvoorbeeld de beveiliging, catering, uitzendwerk, consultancy, onderhoud en sales.

Toegevoegde waarde

In het gebied wordt voorts veel waarde gecreëerd, blijkt uit het onderzoek. De toegevoegde waarde (het verschil tussen de productiekosten en de omzet van bedrijven, red.) is volgens Doets relatief erg groot. Die bedraagt in de Eemshaven 180.000 euro per arbeidsplaats, terwijl die voor de provincie als geheel gemiddeld 75.000 euro bedraagt.

Bovendien zorgt de Eemshaven voor een grotere diversiteit van de Groningse economie en draagt bij aan structuurversterking. ,,Daardoor heb je een zekere spreiding van risico’s; het maakt je economie weerbaarder en minder conjunctuurgevoelig. Het is ook reële economie; er worden dingen geproduceerd. De Eemshaven is zo een mooie aanvulling op de diensteconomie van de stad Groningen.”

Belangrijke rol

Doets betitelt de Eemshaven als een energie-, afval- en datahaven. De energiecentrales spelen er een belangrijke rol. Afvalverwerker Theo Pouw is er al jarenlang gevestigd als belangrijke speler in de afvalverwerking. En sinds Google er een groot datacentrum vestigde, is de ICT-sector er ook vertegenwoordigd.

De Eemshaven is ook een mannenhaven, voegt Doets toe. Het merendeel van de werknemers is man. Minder dan één vijfde is vrouw.

Verdere groei

Een verdere groei van het gebied ligt voor de hand, zegt Doets. ,,Er zit nog heel veel in de pijplijn. Ik verwacht nog veel mooie ontwikkelingen.’’ De grootste bedreigingen voor verdere groei zijn de krapte op de arbeidsmarkt en gebrek aan industriegrond. ,,Ruimtegebrek zou de doodsteek zijn voor de Eemshaven. Als je geen ruimte hebt, houdt het daar op.”

Het is 7 juni 50 jaar geleden dat de Eemshaven werd geopend. De haven trok aanvankelijk nauwelijks bedrijvigheid. Sinds 2010 zit de werkgelegenheid er echt in de lift en inmiddels floreert het havengebied.

Ter gelegenheid van het jubileum maakt DVHN verhalen over het heden en toekomst van de Eemshaven en haar mensen. Lees ze donderdag in onze papieren bijlage of hier op dvhn.nl en in de app.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer