Borkum-veer verwacht extra groei door Eemshaven-spoor

9 okt 2016Nieuws

De nieuwe spoorlijn naar de Eemshaven zal zorgen voor „een substantiële groei” van het aantal passagiers voor de veerdienst naar Borkum.

Die verwachting sprak adjunct-directeur Rolf Bouwman van veerexploitant AG Ems vrijdag uit tijdens een werkbezoek van commissaris van de Koning René Paas aan de Eemshaven. De nieuwe cdK was daar te gast van de gemeente Eemsmond in het kader van zijn kennismakingsronde langs alle Groningse gemeenten.

De nieuwe personentrein die vanaf april 2018 gaat rijden naar de Eemshaven was daarbij een prominent gespreksonderwerp. Komend voorjaar begint deze klus van 25 miljoen euro met de aanleg van een nieuw station in Roodeschool. Van daaruit wordt het bestaande spoor doorgetrokken tot de Eemshaven.

AG Ems is een van de vele partijen aan beide kanten van de grens die meebetalen. Komend jaar al start het veerbedrijf volgens adjunct-directeur Bouwman met de marketing om toeristen in Duitsland en Nederland te wijzen op de nieuwe spoorlijn.

Om de vruchten daarvan te plukken, komt AG Ems vanaf voorjaar 2018 met een combi-ticket voor trein en veerboot. ,,Bij onze terminal in Emden komt 20 procent van alle passagiers per trein. Dat zit er hier niet meteen in, maar 10 procent is haalbaar. Dat zijn 40.000 mensen.’’

Voor een deel zijn dat volgens Bouwman passagiers die anders met de auto waren gekomen, ,,maar het overgrote merendeel is groei’’. Nu al stijgt komen jaarlijks gemiddeld 2 tot 3 procent meer al stijgt het aantal passagiers in de Eemshaven gemiddeld 2 tot 3 procent, het nieuwe spoor zal dat nog verder opstuwen.

CdK Paas kwam gisteren niet om direct zaken te doen, maar liet zich wel bijpraten over onder meer krimp, aardbevingen en herindeling. Het economisch perspectief is volgens hem totaal anders dan toen hij in 2005 Groningen verliet om landelijk CNV-voorzitter te worden. ,,Ik hoor nu alleen termen als ‘uitbreiden‘ en ‘kansen’. Maar hier komt het nooit vanzelf: we zullen wel aan de bak moeten’’

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

We willen graag een belangrijke update met jullie delen. Na een periode van uitdagingen is Purified Metal Company recentelijk overgenomen door vier Noordelijke ondernemers, met ervaring in verschillende sectoren zoals asbestsanering, vastgoed en machinebouw en die...

Lees meer