Eemsmond trapt op de rem bij windboeren

9 feb 2016Nieuws

 In de Emmapolder ten westen van de Eemshaven is nog ruimte voor één strook windmolens. En dan bij voorkeur ingebed in de zeedijk. Voor nóg meer molens is geen plek.

Dat schrijven burgemeester en wethouder van de gemeente Eemsmond aan minister Henk Kamp van Economische Zaken. Die zoekt in het land ruimte voor in totaal 6000 megawatt aan windparken om in 2020 te voldoen aan de Brusselse eisen.

Eemsmond wil daar een eind in mee gaan, maar trekt wel aan de rem als het gaat om de leefbaarheid van het gebied ten zuiden van de Emmapolder. Als daar nog heel veel molens bij worden gebouwd, gaan de omwonenden te veel overlast ondervinden.

In de polder staan nu al twee rijen van elk dertien windturbines. Volgens verantwoordelijk wethouder Harrie Sinot zouden windparkexploitanten als Nuon en RWE daar graag nog twee of drie bijbouwen maar dat gaat de gemeente te ver.

Als het aan de gemeente ligt, worden de nieuwe molens verzonken in de zeedijk. Die moet toch worden versterkt en daarbij valt de molenfundering goed in te bedden. De ‘dijkturbines' torenen minder hoog boven het wad uit. Bovendien vloeit de pacht niet naar boeren maar naar het waterschap Noorderzijlvest en dus verdient de staat ook nog wat.

In december kwam het waterschap niet tot een beslissing over de inbedding in de zeedijk. Vooral de fractie Water Natuurlijk verzet zich uit vrees voor vogelsterfte. Sienot rekent er inmiddels echter op dat het bestuur in maart alsnog groen licht geeft.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Nieuwe fabrieken Chemiepark

Nieuwe fabrieken Chemiepark

Zowel BioBTX als DBG Bio Energy willen een nieuwe fabriek op Chemiepark II bouwen. Beide fabrieken richten zich op het verwerken van afval, dat nu nog verbrand wordt, tot hoogwaardiger grondstoffen. Ze samen leveren zo’n 100 arbeidsplaatsen op. Het bedrijf BioBTX wil...

Lees meer