Eemsmond trapt op de rem bij windboeren

9 feb 2016Nieuws

 In de Emmapolder ten westen van de Eemshaven is nog ruimte voor één strook windmolens. En dan bij voorkeur ingebed in de zeedijk. Voor nóg meer molens is geen plek.

Dat schrijven burgemeester en wethouder van de gemeente Eemsmond aan minister Henk Kamp van Economische Zaken. Die zoekt in het land ruimte voor in totaal 6000 megawatt aan windparken om in 2020 te voldoen aan de Brusselse eisen.

Eemsmond wil daar een eind in mee gaan, maar trekt wel aan de rem als het gaat om de leefbaarheid van het gebied ten zuiden van de Emmapolder. Als daar nog heel veel molens bij worden gebouwd, gaan de omwonenden te veel overlast ondervinden.

In de polder staan nu al twee rijen van elk dertien windturbines. Volgens verantwoordelijk wethouder Harrie Sinot zouden windparkexploitanten als Nuon en RWE daar graag nog twee of drie bijbouwen maar dat gaat de gemeente te ver.

Als het aan de gemeente ligt, worden de nieuwe molens verzonken in de zeedijk. Die moet toch worden versterkt en daarbij valt de molenfundering goed in te bedden. De ‘dijkturbines' torenen minder hoog boven het wad uit. Bovendien vloeit de pacht niet naar boeren maar naar het waterschap Noorderzijlvest en dus verdient de staat ook nog wat.

In december kwam het waterschap niet tot een beslissing over de inbedding in de zeedijk. Vooral de fractie Water Natuurlijk verzet zich uit vrees voor vogelsterfte. Sienot rekent er inmiddels echter op dat het bestuur in maart alsnog groen licht geeft.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer