BioMCN wil biobrandstof maken met groene waterstof van RWE-fabriek

7 nov 2020Nieuws

De waterstoffabriek die RWE in de Eemshaven wil bouwen, gaat groene waterstof leveren aan BioMCN in Delfzijl.

Dat gaat het chemiebedrijf gebruiken voor de productie van biomethanol, grondstof van onder meer biobrandstof.

RWE heeft daarvoor een intentieverklaring ondertekend met OCI, het moederbedrijf van BioMCN. Het is de bedoeling dat het eveneens in Delfzijl gevestigde Evonik, producent van watertstofperoxide, ook groene waterstof van RWE gaat afnemen.

Groene elektriciteit

Ofschoon BioMCN en Evonik nog niet precies weten hoeveel ze gaan afnemen, ziet RWE de overeenkomst met beide ondernemingen als een belangrijke stap richting de realisering van de waterstoffabriek. Die bestaat uit een zogeheten elektrolyser met een vermogen van 50 megewatt die met groene elektriciteit van windmolens waterstof splitst in waterstof en zuurstof.

De stroom wil RWE betrekken van het windpark Westereems in de Eemshaven, dat netals de kolencentrale daar eigendom is van het Duitse concern. Volgend jaar valt het besluit of de fabriek er komt. Is dat het geval, dan zal die in 2024 in bedrijf worden genomen. Als de fabriek er eenmaal staat, kan het vermogen ervan betrekkelijk eenvoudig worden opgeschaald.

Haalbaarheid

RWE begon in 2019 met een onderzoek naar de haalbaarheid van een waterstoffabriek in de noordelijke haven. Dit zogeheten project Eemshydrogen is onderdeel van de investeringsagenda waarmee Noord-Nederland zich wil ontwikkelen tot een pijler van de groene waterstofeconomie. Het concern verklaart momenteel te overleggen met ontwikkelaars van elektrolysers over de mogelijkheden om snel te kunnen schakelen bij de productie. Die mogelijkheid is noodzakelijk vanwege de pieken en dalen in de aanvoer van windstroom.

‘Vaart maken’

RWE is ook elders actief met waterstofinitiatieven, onder meer voor de Noord-Duitse kust waar het zijn offshore windparken wil inzetten bij de productie. Topman Roger Miesen van het concern is ervan overtuigd dat groene waterstof een belangrijke rol krijgt bij de verduurzaming van de industrie. ,,Het is belangrijk vaart te maken mt de ontwikkeling van waterstof in Nederland en Europa om voorop te kunnen lopen in deze wereldwijde ontwikkeling”, aldus de ceo van RWE.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer