Kades Delfzijl/Eemshaven krijgen bescherming

14 mrt 2016Nieuws

Groningen Seaports is onlangs begonnen met werkzaamheden om alle kademuren in zowel de Eemshaven als de haven van Delfzijl tegen corrosie – roestvorming – te beschermen en de levensduur ervan te verlengen. Deze zogenaamde ‘kathodische bescherming’ wordt op alle kades aangebracht en bestaat uit aluminium ‘opofferingsanodes’.

Naar verwachting zal het werk in februari 2017 voltooid zijn. Met de werkzaamheden is een investeringsbedrag van ongeveer 3 miljoen euro gemoeid.

 

Hoe werkt dat precies?

In zeewater gaat een miniem stroompje lopen tussen twee verschillende metalen. Bijvoorbeeld tussen een stalen damwand van een kade en een bronzen scheepsschroef. Dit verschijnsel heet galvanische corrosie. Het onedele metaal – staal in dit voorbeeld – wordt dan aangetast. Door er een nog onedeler metaal – aluminium anodes – tussen te hangen, worden die aangetast en blijft het staal van de damwand langer goed. Vandaar de term opofferingsanodes. Deze anodes worden onder water op verschillende dieptes aangebracht door duikers van Duikbedrijf COW BV uit Vianen en de werkzaamheden worden zo uitgevoerd dat de scheepvaart er geen hinder van ondervindt.

Overigens doet het verschijnsel zich niet alleen in de Groninger zeehavens voor, maar geldt het voor alle havens en de meeste havens zijn dan ook bezig met dergelijke instandhoudingsprogramma’s.

Bron: Groningen Seaports

Meer nieuws in deze categorie

Evenement ‘Vaart maken met internationalisering’

Evenement ‘Vaart maken met internationalisering’

Graag nodigen we jou uit om op maandag 27 juni op een unieke locatie in de Eemshaven deel te nemen aan ons evenement ‘Vaart maken met internationalisering’. Op de net geopende Romantika van Holland Norway Lines nemen we jou een middag mee in de wereld van...

Lees meer