Noord-Groningen heeft een moderne meelfabriek die tot de top-3 van Nederland behoort. ‘Waddenmolen ’t Hoogeland’, zo luidt de naam van deze fabriek in Uithuizermeeden, waar iedere week 1.250 ton meel wordt geproduceerd voor Nederlandse bakkers.
De naam van de fabriek wekt de indruk van een oude molen die nieuw leven is ingeblazen, maar het tegendeel is het geval. Het betreft een moderne meelfabriek waar hoogwaardige bloem en meel wordt gemaakt voor de brood- en banketbakkerij en andere bloem- en meelverwerkers. De meelfabriek kan op termijn een rol gaan spelen als toeleverancier in de nieuw te ontwikkelen Biobased Economy in de regio Eemsdelta.
Dat deze fabriek momenteel op volle toeren draait mag eigenlijk een klein wondertje heten. Twee jaar geleden leidde de fabriek namelijk nog een kwijnend bestaan, onder de naam ‘Ranks Meel’. Het bedrijf was eigendom van een Duits concern dat er maar niet in slaagde om het rendabel te krijgen. Het naderen van het einde werd met lede ogen aanschouwd door leden van de familie Moorlach. Johannes Moorlach was in de jaren veertig de oprichter van de fabriek.
‘Het ging zelfs zό slecht dat de Duitse eigenaren het bedrijf in 2014 wilden sluiten. Toen de zoon van de oprichter, Wim Moorlach, dat hoorde, had hij er slapeloze nachten van. Daarom besloot hij om te proberen de fabriek terug te kopen en een nieuwe toekomst te bezorgen. Hij vroeg zijn oud-collegadirecteur Aat Vos weer om mee te doen, met wie hij in de tachtiger jaren het bedrijf mocht leiden. In die tijd werd de meelfabriek sterk uitgebreid. Ook Aat Vos doet sinds mei 2014 weer enthousiast mee.
Gelukkig is de overname rond gekomen’, zo vertelt directeur Frank Vogelzang. Vogelzang is bedrijfsadviseur en was bij de overnameonderhandelingen betrokken. Nadat de overname was beklonken werd hem gevraagd om bij de meelfabriek betrokken te blijven, en dat heeft hij gedaan.
‘Er is een hele wereld voor mij open gegaan! Nadat we Waddenmolen ’t Hoogeland voor de ondergang hadden behoed, moesten we nog wel op zoek naar afnemers. Via inkooporganisaties zoals de Beko en andere relaties zijn wij spoedig daarna aan klanten gekomen. Gezamenlijk met de Beko hebben wij een assortiment bloem en meel specifiek voor ambachtelijke bakkers ontwikkeld dat onder de naam Ambachtsmolen wordt verkocht.
Onze strategie is dat wij de markt kunnen benaderen met een scherpe prijs, omdat wij relatief lage overheadskosten en financieringslasten hebben. Hierdoor hebben wij in korte tijd veel klanten kunnen werven. Inmiddels leveren we 1.250 ton per week af. Vanaf het derde kwartaal 2016 kunnen we waarschijnlijk continu gaan produceren’, vertelt Frank Vogelzang met gepaste trots. Opmerkelijk is dat het meel ook gebruikt wordt voor de productie van “Waddenbrood”, een merk dat in 1983 door Aat Vos en Wim Moorlach was ontwikkeld, en dat nu weer bij hen terug is.
Er werken bij Waddenmolen ’t Hoogeland nu dertien mensen. We hebben korte lijnen. Daardoor werkt iedereen met plezier bij de fabriek: iedereen is gemotiveerd om het tot een succes te maken en de continuïteit van het bedrijf zeker te stellen’, aldus Frank Vogelzang.
Vogelzang houdt zich bezig met in- en verkoop, en hij houdt de cijfers scherp in de gaten. Hij zou gemakkelijk hebben kunnen stoppen, en zich volledig hebben kunnen richten op zijn adviesbureau, maar daarvoor vindt hij zijn werk bij de meelfabriek veel te leuk. Waar schuilt ‘m de lol precies in? ‘Nou: de medewerkers, machines, vrachtauto's en de producten, alles is tastbaar wat ik hier doe, en dat is bij mijn advieswerk niet altijd het geval. Maar het allermooiste is dat de “schwung” weer terug is in Uithuizermeeden. Deze fabriek is belangrijk voor heel veel mensen in de regio, en dan is het toch prachtig dat je er aan mee mag werken dat zo'n bedrijf weer helemaal opbloeit!’
’Maar we zijn er nog niet. We zijn ambitieus en willen de fabriek nog verder laten groeien. Wij zijn daarbij blij met de ondersteuning van Bureau EemsdeltaEZ en juichen het toe dat zij ons de weg kunnen wijzen naar subsidiemogelijkheden ter ondersteuning van nieuwe projecten, die wij in de agenda hebben staan. Ook burgemeester Marijke van Beek en Bouwe Luurtsema van de gemeente Eemsmond zijn al op bezoek geweest. We hebben echt het gevoel dat we wortels hebben in deze gemeenschap, en dat prikkelt ons alleen maar extra om er een succes van te maken!’, aldus Frank Vogelzang.
Bron: Eemsdelta.nl