Noorden blij met waterstofmiljoenen. ‘Dit is een enorme opsteker’

12 apr 2021Nieuws

Het Noorden is blij met de 338 miljoen euro die in principe uit het Nationaal Groeifonds beschikbaar komt voor de ontwikkeling van de groene waterstofeconomie in Nederland.

Het geld is bedoeld voor onder meer innovatie, onderzoek en een goede aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven.

Ofschoon het geld beschikbaar komt voor projecten in het hele land, is de verwachting dat vooral Noord-Nederland in belangrijke mate zijn voordeel doet met de toekenning door zijn voortrekkersrol op het gebied van groene waterstof. Bij een volgende ronde komt er mogelijk meer geld uit het Groeifonds voor de uitrol van de duurzame energiedrager.

Heel tevreden

,,Het algemene gevoel is dat we heel tevreden kunnen zijn. Met bij 350 miljoen euro kunnen we de komende vier tot vijf jaar echt een verschil maken. Het is een enorme opsteker voor het hele waterstofconcept”, zegt Catrinus Jepma, wetenschappelijk adviseur van de New Energy Coalition (NEC) in Groningen en emeritus hoogleraar energie en duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij maakte vanaf het begin deel uit van het kleine team dat het plan voor de waterstofmiljoenen schreef.

Het geld is nog niet definitief binnen, maar Jepma heeft weinig twijfels dat het bedrag er komt. Daarvan is 73 miljoen euro voorwaardelijk toegekend. Dat gaat om onderdelen van het plan waarvan de adviescommissie meer details wil weten, onder meer over de rolverdeling van de deelnemers.

‘Kwestie van zorgvuldig opschrijven’

,,Dat is een kwestie van zorgvuldig opschrijven”, zegt Jepma. Dat de overige 265 miljoen euro als reservering is toegekend, heeft volgens de wetenschapper te maken met een evaluatiemoment over twee jaar. ,,Alleen als we er een rotzooitje van maken, kunnen we dat geld dan kwijt raken.”

Het waterstofplan dat officieel ‘Groenvermogen van de Nederlandse economie’ heet, vindt zijn oorsprong in Noord-Nederland. Het idee was om geld uit het groeifonds te vragen voor de noordelijke waterstofagenda.

Het werd uiteindelijk een nationaal voorstel met vijf andere regio’s met waterstofambities: Amsterdam, Rotterdam, Zeeland, Limburg en Noord-Brabant. Daarnaast haakte naast de energiesector de chemische industrie aan als deelnemer. De topsectoren energie, chemie en htsm (hightech systemen en materialen) hadden uiteindelijke het voortouw.

Voor het totale plan was 750 miljoen euro gevraagd: een half miljoen voor investeringen in demonstratie- en pilotprojecten, ruim 200 miljoen euro voor onderzoek en 50 miljoen euro voor een goede aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven. Jepma noemt het ‘beloftevol’ dat de adviescommissie die Nationaal Groeifonds verdeelt heeft laten weten dat het niet gehonoreerde deel van de plannen bij een volgende ronde opnieuw kan meedingen naar bijdrage.

‘Het is en blijft een nationaal plan’

Jepma wijst erop dat het geld in alle deelnemende regio’s zal landen, maar dat het Noorden in het bijzonder zijn voordeel kan doen met de miljoenen. Zo wordt het half miljard voor pilots en demonstratieprojecten via een systeem van tenders toegekend.

Jepma: ,,Het Noorden heeft wat dat betreft een realistische agenda met veel projecten die op korte termijn beloftevol zijn. Voor het onderzoek worden zeven consortia gevormd die voor miljoenen onderzoek gaan doen. Ik hoop dat het Noorden hier ook een geëigende rol is weggelegd. Maar het is en blijft een nationaal plan.’’

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer