Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

5 jun 2023Nieuws

Dit maakt de Silver Nova een van de meest luxueuze schepen ooit van Meyer Werft

Voor het eerst in jaren laat Meyer Werft weer een cruiseschip afbouwen in de Eemshaven. En niet zomaar een schip. De Silver Nova is een van de meest luxueuze, duurste en innovatiefste schepen ooit gebouwd op de werf in Papenburg. Ze arriveert maandagavond in de Julianahaven.

Het innovatieve aan de Silver Nova zit hem in een nieuw stroomsysteem. Het schip is daardoor milieuvriendelijker dan welk cruiseschip ook, zo zeggen Meyer Werft en opdrachtgever Silversea Cruises, onderdeel van het beursgenoteerde Royal Caribbean Group. Behalve dat het wordt aangedreven door vloeibaar aardgas (lng) heeft het een brandstofcel- en batterijensysteem.

Het maken van het nieuwe systeem met zijn hybride krachtbronnen, heeft een voorbereidingstijd van zeker acht jaar gekost. De technici van Meyer werkten daarvoor samen met de brandstofcelfabrikant Freudenberg in Heidelberg. Hoewel er al veel getest is met het nieuwe systeem – weliswaar op het droge – kijkt iedereen die betrokken is bij de bouw van het schip uit naar de eerste serieuze testen op de Noordzee.

Veel kan er niet misgaan, zegt Peter Hackmann, woordvoerder van Meyer Werft. ,,We zijn niet pas begonnen met de ontwikkeling en testen van het systeem. Dit traject loopt al jaren.” De scheepsbouwer uit het Emsland weet dat alle ogen uit de cruisesector gericht zijn op dit nieuwe schip. Want, duurzaamheid is het toverwoord in de cruisesector. Met de hybride krachtbronnen kan de Silver Nova in ieder geval in de havens emissievrij varen. Op zee is lng vooralsnog de hoofdbrandstof. Maar al met al betekent dit schip een vooruitgang op milieugebied, want de CO2 uitstoot is minimaal.

Het schip onderscheidt zich niet alleen op gebied van duurzaamheid. Luxer dan de Silver Nova zijn ze er bijna niet. Dat begint al met het voor cruiseschepen bescheiden aantal passagiers; 728 en 566 bemanningsleden. Voor de gasten zijn er alleen maar suites, met uitzicht op zee. Voor iedere suite is er een butler en conciërge beschikbaar. Aan boord zijn tien bars en acht restaurants. De gastronomie aan boord kan wedijveren met sterrenrestaurants, zo vertelt Hackmann. ,,En als er zes sterrenhotels bestaan kun je dit schip daar ook onder scharen.”

De bouw van het schip is in december 2021 begonnen en het is de bedoeling dat, als alle testen goed verlopen, het schip begin augustus officieel wordt overgedragen. Over de kosten doet Meyer Werft er het zwijgen toe, maar in de cruisesector wordt gesproken over een bedrag van net onder de miljard euro. Inmiddels heeft Silversea Cruises ook een tweede schip bij Meyer besteld. Daarvoor zijn de werkzaamheden inmiddels begonnen.

Het schip blijft, met tussenpozen vanwege de vele testen op de Noordzee, tot begin augustus in de Eemshaven liggen. Het heeft een plek in de Julianahaven, bij Wagenborgen, waar in het verleden de suikerterminal was. De overdracht vindt plaats in de haven van Fusina bij Venetië. De eerste reis begint op 14 augustus in Fusina.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer