Archipunt: Over maatwerkadvies, circulair verbouwen en graven

9 jul 2020Service

EPA Maatwerkadvies

Vanuit de Cleancampagne “Het Witte Lam wordt groen” kwam Leonard Wagemakers, de eigenaar van Triumph Groningen, bij ons terecht voor een verduurzamingsplan voor zijn bedrijfsgebouw.

Verduurzaming van bestaand vastgoed is één van de manieren waarop we in Nederland de klimaatdoelstellingen van Parijs willen halen. De overheid wil door middel van wetgeving gebouw- en bedrijfseigenaren activeren. Voor eigenaren van kantoren groter dan 100 m2 betekent dit bijvoorbeeld dat hun gebouw vanaf 2023 voorzien moet zijn van energielabel C. Het label zegt iets over de energetische kwaliteit van een gebouw. Denk hierbij aan: de opbouw van de bouwkundige delen en de mate van isolatie; het type en de leeftijd van de installaties; de energie die (eventueel) wordt opgewekt. Door deze gegevens in kaart te brengen en te verwerken in de daarvoor bestemde software ontstaat er een energieprestatieadvies (EPA). Voor het bedrijfspand van Leonard hebben we deze methodiek gebruikt om zijn gebouwsituatie in beeld te brengen.

Lees verder…

Circulair verbouwen

Ons kantoorpand aan het Oeverkruid was dringend toe aan een moderniseringsslag. Het is een pand dat rond 2000 is gebouwd en net als zoveel kantoorpanden, een stalen doos.

Onze architect Annette zegt daarover: “Dit gebouw is haastig en liefdeloos gemaakt en dat kun je overal aan zien. Onlogische aansluitingen, slechte kwaliteit bouwmaterialen, bouwfouten; noem maar op.”

Volgens Annette is de kwaliteit van een bouwwerk, of het nu een stalen doos is of een karakteristiek pand, heel belangrijk als je nadenkt over circulair verbouwen. “Als iets karakteristiek is of kwalitatief goed gebouwd dan is het veel makkelijker om delen van het gebouw te behouden. Ook goede kwaliteit materialen maakt hergebruik makkelijker. Nu vraag ik me bij ieder onderdeel af of het wel de moeite waard is om het te behouden.” Ze denkt dat dit deel van circulair bouwen onderbelicht is in de gesprekken die hierover worden gevoerd. “Het gaat vaak over nieuwbouw en dat is relatief eenvoudig circulair te doen. Je hebt overal invloed op. Bij verbouw loop je tegen hele ander uitdagingen aan. Je basis is een casco dat niet is gebouwd vanuit de circulaire gedachte. Het is gebouwd om af te dichten met kit, pur en lijm.”

Lees meer….

Graven in de geschiedenis

Stel: je bent een grote nieuwe vijver aan het aanleggen in je tuin en tijdens het graven vind je een oude potscherf. Het lijkt niet bijzonder, maar toch leg je hem even aan de kant.

Achteraf zoek je op het internet en kom je erachter dat je op een bijzonder stukje grond woont. De grond heeft een hoge archeologische waarde. Met het graven van de nieuwe vijver, ben je ineens diep de geschiedenis in gedoken. Die potscherf kan zomaar een belangrijk stukje historie zijn!

Lees meer….

Meer nieuws in deze categorie

GroBusiness – Route2Market

Wij van GroBusiness, organiseren op dinsdag 12 april ons allereerste live GroBusiness café voor MKB in Stad en Ommeland. Tijdens het café gaan we in op de Route2Market, het nut én de noodzaak van een gestructureerde marktbenadering, versterkt door het snel...

Lees meer
S&S Systems internationaal met Andon-bord

S&S Systems internationaal met Andon-bord

S&S Systems heeft een revolutionair multi-level, interactief Andon-bord afgeleverd voor procesoptimalisatie bij Emerson. Emerson Automation Solutions, onderdeel van het wereldwijde Emerson Inc., is een wereldwijd Fortune 500 productiebedrijf dat technologie en...

Lees meer