Verslag bijeenkomst 10 september 2015

11 sep 2015Eemshaven

De gemeente Delfzijl wil regionale ondernemers inschakelen bij de aanleg van onderdelen van Het Waterfront Marconi in de havenstad. Dit 30 miljoen kostende project moet volgens de regels Europees worden aanbesteed. Door onderdelen van dit project, zoals de aanleg van een strand en recreatieve paden, de bouw van een brug en het maken van een kwelder los te koppelen van deze Europese  aanbesteding, liggen er kansen voor regionale bedrijven in te schrijven op deze onderdelen van het Marconi-plan.
Dit maakte Jornand Veldman, projectleider Marconiprogramma bij de gemeente Delfzijl, gisteravond bekend tijdens de netwerkbijeenkomst van Eemshaven.info in de Evenementenhal in Delfzijl. Het is volgens Veldman een bewuste keus van de gemeente Delfzijl, om bij deelprojecten van Waterfront Marconi regionale ondernemers in te schakelen. Het bedrijf InVra-plus begeleidt in opdracht van de gemeente Delfzijl het Marconi-programma en de aanbestedingen. De vraag of aannemers bij een Europese aanbesteding via het bestek kunnen worden verplicht regionale bedrijven bij de uitvoering in te schakelen moest directeur Aaldert de Vrieze van InVra-plus met nee beantwoorden. “Dat is helaas niet mogelijk.”
Tegelijkertijd met de uitvoering van het Marconi-project wordt ook begonnen met het verbeteren van de zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl. De dijk voldoet niet meer aan de veiligheidseisen en moet daarom aan zowel de zee-als landzijde worden versterkt. De zeedijk wordt verbreed, verhoogt en bestand gemaakt tegen aardbevingen. Hiermee is een bedrag gemoeid van 130 miljoen. Volgens Ate Wijnstra, projectmanager dijkverbetering bij Waterschap Noorderzijlvest moet ook deze mega klus volgens de regels Europees worden aanbesteed. Hij deed een oproep aan noordelijke ondernemers om de krachten te bundelen zodat zij ook kunnen inschrijven op dit project. In de praktijk blijkt volgens Wijnstra, dat als landelijke spelers zoals Van Oord of Bos en Kalis dergelijke grote projecten aannemen, zij vaak regionale onderaannemers inschakelen. “Zorg er in een vroegtijdig stadium voor, dat je contacten legt met dit soort ondernemingen. Introduceer je bedrijf. Wees niet te bescheiden. Grijp de kansen die er absoluut liggen,” aldus Wijnstra.

Meer nieuws in deze categorie

Janny Klei nieuwe manager Eemshaven.info

Janny Klei nieuwe manager Eemshaven.info

Eemshaven.info, hét Businessplatform voor de Eemsdelta met ruim 200 aangesloten bedrijven, heeft met ingang van 1 januari 2024 een nieuwe manager. Gino Hubers geeft na 3 jaren als manager gewerkt te hebben, het stokje over aan Janny Klei. Hubers vertrekt naar de...

Lees meer