Compensatie voor schade stroomlijn

16 mrt 2016Nieuws

 De provincie Groningen krijgt miljoenen euro’s compensatie voor de schade aan landschap en weidevogels door de nieuwe 380 KV-verbinding tussen Eemshaven en Hoogkerk.

Hoeveel miljoenen en waar en op welke manier die besteed worden, daarover is overleg gaande tussen provincie, ministerie van Economische Zaken en energiebedrijf TenneT. Ondertussen formeren milieuorganisaties zich en werken aan een zienswijze op het plan voor de nieuwe ‘stroomsnelweg’.

De impact op het landschap tussen Eemshaven en Hoogkerk is groot en de lijn doorsnijdt een belangrijk weidevogelgebied nabij Sauwerd. Compensatie is wettelijk geregeld bij een project als dit, maar Erik de Waal van Natuur- en Milieufederatie Groningen noemt het voor de natuur ‘een harde noodzaak’.

In het voorontwerp van de nieuwe 380 KV-verbinding, die de huidige 220 KV vervangt vanwege een toenemende vraag naar elektriciteit, werd nog niet gesproken over compensatie. Daarop liet de provincie de minister in december weten dat er genoeg redenen zijn dat wel te doen.

Onderhandelingen daarover raakten dit jaar in een stroomversnelling. Na jaren vooroverleg lag het voorlopige plan vorige maand ineens op het bordje van de betrokken gemeenteraden. De minister wil na de zomer een besluit over de 380 KV-lijn, zodat TenneT in de tweede helft van 2017 kan beginnen.

Omdat afspraken over compensatie geregeld moeten zijn voor de schop in de grond gaat, heeft TenneT haast. Die druk voelen ook provincie en (milieu)organisaties. ,,Als de vogels weg zijn’’, zegt Arjan Hendriks, Reitdiep-beheerder van het Groninger Landschap, ,,is het de vraag of ze terugkomen. De impact is enorm. Aanleg van de nieuwe lijn en sloop van de oude duurt een paar jaar. Ze moeten dus van tevoren een nieuwe plek hebben. Waar dat is, is nog niet duidelijk. De Winsumermeeden is een optie, of de Medenertilsterpolder. Liefst zo dicht mogelijk in de buurt.’’

Onder aanvoering van het Groninger Landschap gaat een aantal organisaties volgende week om tafel. Landschapsbeheer Groningen zit daar bij, aldus directeur Jacqueline de Milliano: ,,Wij gaan een zienswijze op papier zetten. Hoe de schade aan het landschap te compenseren, is inderdaad de vraag. Maar je kunt wel zorgen dat er iets voor terugkomt, zodat het gebied er niet op achteruit gaat.’’

De Milliano zegt ook meer onderzoek te willen naar gedeeltelijk ondergrondse aanleg. Dat is technisch mogelijk. Onderzoek van TenneT zelf leerde dat het een meerwaarde is voor het gebied bij Sauwerd, al kost dat tussen de 60 en 160 miljoen euro extra, maar de minister liet weten er niet aan te willen.

Daar zet ook de provincie vraagtekens bij. Woordvoerder Matthé ten Wolde namens gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie): ,,Het is voor ons niet na te gaan waarom is besloten om niet te bekabelen. De vraag aan EZ is dus: leg dat eens uit.’’

Dat antwoord komt mogelijk morgen als de Tweede Kamer over een aantal 380 KV-trajecten, waaronder dat in Groningen, debateert.

TenneT is er volgens Annette van Velde, provinciaal bestuurder LTO Noord, wel al uit met de boeren.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer