Avantium openende vorige week officieel zijn tweede demofabriek die mono-ethyleenglycol (MEG) uit suikers produceert op Chemie Park Delfzijl. De fabriek heeft een capaciteit van ongeveer tien ton per jaar. De opstart van een eerste fabriek op commerciële schaal voorziet het bedrijf in 2024.
In juni vorig jaar kondigde het bedrijf de plannen voor de demofabriek al aan en dit jaar volgde eind maart de beslissing om de fabriek in Delfzijl te bouwen. MEG is een grondstof bij de productie van onder andere polyester textiel en plastics, zoals PET en Avantium’s biogebaseerde alternatief daarvan, namelijk PEF.
Het proces dat Avantium heeft ontwikkeld voor de productie van MEG verloopt in één enkele stap. Het stond bekend als Mekong maar is nu omgedoopt naar Ray Technology. In de demofabriek kan het bedrijf de technologie opschalen, de technische en economische haalbaarheid van het proces valideren en gegevens verzamelen om een milieu-levenscyclusanalyse uit te voeren. Overigens is de Ray Technology ook geschikt om mono-propyleenglycol (MPG) te produceren.
Dawn Technology
Eerder opende Avantium al een pilotfabriek voor bioraffinage op Chemie Park Delfzijl. Deze moet de technische en economische haalbaarheid van het Dawn Technology-proces valideren. Daarbij worden houtsnippers en andere non-food biomassa omgezet in glucose en lignine.
Bron: Eemskrant.nl
Foto: Chemiepark Delfzijl, Jan Zeeman